fbpx

Csillaghullás Jerezben, Yamaha-dobogó és hazai győzelem Marc Márquez ámokfutásának árnyékában

Továbbra is el van átkozva az az első hely Marc Márquez számára. Kaotikus futamot tartogatott Jerez a MotoGP-rajongók számára szombat délután. Meglepő bukások, amatőr hibák és Jorge Martín győzelme spanyol földön.

Marc Márquez várhatta a pole pozícióból a jerezi sprintverseny rajtját Marco Bezzecchi és Jorge Martín társaságában. A versenyzők mindegyike a közepes-lágy slick gumiválasztás mellett döntött a 12 körös futamra.

Brad Binder óriásit rajtolt a KTM-mel, mögé Martín zárkózott fel, míg Márquez visszaesett a harmadik helyre. Még egy kör sem telt el, Martín máris bedobta a motort Binder mellé, az első hat versenyzőből álló mezőny teljesen együtt haladt. A Márquez testvéreket Francesco Bagnaia szorongatta, de az idősebbik spanyol testvér gyorsan előre menekült, és megelőzte Bindert, így feljött a második helyre. A csata olyannyira elfajult, hogy a két versenyző eszén végül túljárt Álex Márquez. Bezzecchi és Binder harapófogójába Bagnaia szorult be, aki nem maradt két keréken a küzdelemben.

A mögötte zajló csata következtében Martín jelentős előnyt épített ki az élen. Egyre több pilóta neve mellett jelent meg a kis felkiáltójel, mely jelezte, hogy sorozatosan elhagyják a pályát, és ha nem vigyáznak, hosszú körös büntetés lesz a vége. Marc Márquez három tizeddel jobb kört futott a 7. körben, mint Martín, így jelentősen tudta csökkenteni a hátrányát honfitársával szemben.

Pedro Acosta a 6. helyen haladva lerázta magáról Bezzecchit, és el tudott indulni Enea Bastianini után. Marc Márquez megfutotta a verseny leggyorsabb körét, és most az első szektort is nagyszerűen összerakta, Martín pedig nagyon hirtelen tempót veszített, így a Gresini versenyzője pillanatok alatt elment mellette.

Márquez az előzés után azonnal ellépett, ami viszont talán még érdekesebb volt, hogy Fabio Quartararo a 9. helyen haladt a futam feléhez érkezve. A futam drámája azonban még csak most következett: Bastianini, Álex Márquez, valamint Binder ugyanazon az íven haladva, azonban egymástól teljesen függetlenül bukott. És itt még nem volt vége: a pole pozícióból induló hazai sztár is eldobta a Ducatit az élen.

Martín előnye óriási volt az élen, Acosta pedig túlélte az 5-ös kanyar átkát, így ők ketten érkeztek az első két helyen a célvonalhoz. Az abszolút meglepetés Fabio Quartararo harmadik helye volt a sprintfutamon, melyet hatalmas csatában tudott megőrizni a szabadkártyás veterán, Dani Pedrosával szemben.

A futam végeredménye: