fbpx

Razgatlioglu óriási felzárkózást bemutatva happolta el a győzelmet Bautistától Assenben

A Superpole futamon ugyan nem jött ki neki a lépés, de a második főversenyen odapörkölt Toprak Razgatlioglu a BMW-vel. A dobogóta még Álvaro Bautista és Remy Gardner fért fel.

A Superpole futam eredményeképp Álvaro Bautista várhatta a legelőkelőbb pozícióból az asseni második főfutam rajtját. Toprak Razgatlioglu mindössze a kilencedik rajtkockából indulhatott, de a piros lámpák kialvása után sikerült pár helyet javítania. Bautista azonnal az élre vágott, Andrea Locatelli érkezett mögötte, majd némi lemaradással az üldözők, Remy Gardner vezetésével. A spanyolnak sikerült leszakítania magáról a Yamaha versenyzőjét, akit ezáltal szinte azonnal megelőzött ausztrál versenytársa. Ezt a manővert tudta kihasználni Razgatlioglu is, aki szintén bevágott Locatelli mellé.

Gardner a második helyen volt annyira gyors, hogy pár kanyar alatt jelentősen csökkentette a hátrányát Bautistával szemben. Az ausztrál fél másodperccel jobb kört teljesített, mint az éllovas spanyol, Razgatlioglu lesipuskásként érkezett a harmadik helyen. A török robbantott, megelőzte Gardnert, akit rögtön ostromolni kezdett Locatelli is, de az olasznak végül vissza kellett vennie a tempóból. Razgatlioglu két tizedet hozott Bautistán, és feltorlódott mögötte az üldözőboly is. Az utolsó sikánhoz érkezve a török nem is várt tovább, megelőzte Bautistát.

Az eső csepegni kezdett, így megjelentek a fehér zászlók a pályabírói posztokon. A futam feléhez érkezve Bautista visszavette a vezetést, és a szemerkélő esőben igyekezett visszaépíteni az előnyét. Andrea Iannone nagyon érezte a nehezedő körülményeket, 7 tizedmásodperccel jobb kört teljesített, mint az élen motorozó Ducati-pilóta. Az eső első áldozatai Jonathan Rea és Alex Lowes voltak.

Razgatlioglu elég közel tudott maradni Bautistához, ahogyan Gardner sem szakadt le az élen haladó kettősről. Az ausztrál megelőzte a törököt, majd rövid időn belül átvette a vezetést. Az élmezőny tagjainak csatározásából adódóan Locatelli vezetésével felzárkóztak az üldözők. Razgatlioglu olyannyira biztonsági játékot játszott, hogy visszaesett a negyedik helyre. Locatelli azonban folyamatosan tört előre, áthámozta magát Bautistán is, és már a második pozícióban haladt.

Gardner igyekezett ellépni, Bautista visszavette a második helyet, a verseny utolsó harmadára egy 7 fős boly alakult az élen. 6 körrel a vége előtt Locatelli hibázott az első kanyarban, így Razgatlioglu el tudott menni mellette, Bautista pedig az élre tört. Az olasz hibájának köszönhetően kissé szétszakadt a mezőny. A BMW versenyzője nem sokáig teketóriázott a spanyol mögött, átvette a vezetést, a pálya állapota pedig fokozatosan javulni kezdett. Gardner az utolsó sikánban bedobta a motort Bautista mellé, ám a manőver nem volt sikeres, a spanyol azonnal visszavette a pozíciót.

Razgatlioglunak sikerült kissé ellépnie Bautistától. Az utolsó kört a török kezdte meg az élen, az első két szektort nagyszerűen összerakta, így sikerült megtartania az első helyet.

https://twitter.com/WorldSBK/status/1782025942644261364

A futam végeredménye: