fbpx

Erre senki nem számított: Újonc versenyző győzelmét hozta az asseni kaotikus futam

A piros zászlóval félbeszakított futamot és a változó körülményeket a Danilo Petruccit helyettesítő Nicholas Spinelli kezelte a legjobban, győzött Toprak Razgatlioglu és Álvaro Bautista előtt.

Valamit biztosan találtak az eddig halvány teljesítményt nyújtó Yamahánál, ugyanis Jonathan Rea szerezte meg a pole pozíciót Assenben. A futamot megelőzően nagyobb mennyiségű eső zúdult a pályára, így a legnagyobb kérdés a megfelelő gumiválasztás volt. A felvezető kör során már látszott, hogy a pálya bizonyos részein még vízfoltos az aszfalt. Mire a pilóták visszatértek a rajtrácsra, addigra szakadni kezdett az eső. Rea, és a mellőle induló Nicoló Bulega, valamint Toprak Razgatlioglu száraz gumival vágott neki a 21 körös futamnak.

A Danilo Petruccit helyettesítő debütáló versenyző, Nicholas Spinelli vette át a vezetést, és azonnal tetemes előnyt motorozott ki. A második helyen Andrea Iannone, majd Razgatlioglu érkezett. Az éllovas pilóta előnye 10 másodpercre duzzadt, míg számos versenytársa kijött a bokszba kerékcserére. A pole pozícióból induló Rea a 8. helyre esett vissza. Andrea Locatelli kezdett drámai felzárkózásba, Iannonét is maga mögé utasította, de Spinelli előnye már 20 másodperc körül mozgott. A veterán olasz gumijai azonban nem bírták a gyűrődést, így a kavicságyban fejezte be a futamot.

A körülmények némileg javulni kezdek, így a slick gumisok elkezdhettek erősebb tempót diktálni. Razgatlioglu 1:41,2-es körrel érkezett, sikeresen feljött a második helyre, és 14 körrel a vége előtt megkísérelte a lehetetlent: utolérni Spinellit az élen, akinek az előnye még mindig 24 másodperc volt. Hamarosan megjelentek az 1:40-es körök a mezőny többi tagjánál is, és Álvaro Bautista lett Spinelli első számú üldözője.

Az újonc olasz előnye szépen lassan olvadni kezdett az élen, az első szektorban pedig szinte teljesen felszáradt a pálya. Bautista körönként másfél másodpercet tudott faragni Spinellin, a futam feléhez érkezve 15 másodpercre csökkent a fórja. A spanyol a 12. körben például 6 tizedet hozott a második szektorban az éllovason, majd egyre inkább látótávolságba került az olasz. Razgatlioglu azonban meglepte Bautistát, és átvette a második helyet. Hiába Spinelli előnye, a futam utolsó szakaszához érkezve szinte teljesen elfogyott.

A verseny kétharmadát követően azonban mindenki meglepetésére megjelentek a piros zászlók, így mivel a futam érdemi részét teljesítette a mezőny, így Spinellié lett a győzelem. A Locatelli motorjából kifolyt olaj okán szakították félbe a bírák a versenyt.

A futam végeredménye: