fbpx

Honda-dráma, Martín kettős bukás és spanyol első sor Amerikában az időmérőn

Maverick Viñales szenzációs körrel kvalifikálta magát a pole pozícióba Austinban. Jorge Martín kétszer is bukott, a Hondák pedig az utolsó négy helyről várhatják a piros lámpák kialvását a futamokon.

Jorge Martín már a tegnapi nap folyamán megadta az alaphangot az amerikai hétvégének, hiszen átadta a múltnak Francesco Bagnaia korábbi körrekorját. Pedro Acosta egyetlen KTM-esként szerepelt a Q2-ben, míg negatív meglepetés volt Álex Márquez, aki a Ducatival a Q1-be kényszerült. A gyári Yamaha versenyzői szintén az időmérés első szakaszában gurultak ki a pályára, ahogy a Repsol Honda pilótái is. A japán gyártók képviselőinek ezúttal sem jött ki a lépés az időmérőre.

A Trackhouse csapat versenyzői szelték át először a célvonalat, hogy megkezdjék első gyors körüket. Davide Brivio feszült figyelemmel követte növendékei szereplését a bokszból. A második szektorban szinte azonnal megjelentek a sárga zászlók Brad Binder bukásának következtében. Az első kör végén Álex Márquez és Álex Rins álltak a két továbbjutó helyen.

A Q1 feléhez érkezve Miguel Oliveira érkezett egy nagyszerű körrel, a második mérési pontnál közel 3 tizedmásodperc előnye volt Márquezzel szemben. A kör végére előnye jelentősen elfogyott, de így is át tudta venni a vezetést a spanyoltól. Bindernek és Mirnek ekkor még nem volt teljesített köre. A dél-afrikai szerencsére nem sérült meg a bukásban, így a második kifutásra elsőként érkezett. Egy komoly vonat alakult ki Álex Márquez mögött, 3 versenyző is a spanyolra tapadt: Augusto Fernández, Johann Zarco, valamint Johann Zarco.

A második etapot Luca Marini kezdte meg, őt Binder követte, aki alatt egyfolytában szitált a KTM. Miller és Álex Márquez érkezett komoly piros szektorokkal. Az ausztrál pilóta előnye végül elég volt ahhoz, hogy az élre álljon. Quartararo a 7. helyről próbált feljönni, egy pozíciót javított is, ám az első kanyarban eldobta a Yamahát. Az állás a leintésig nem változott, így Miller és Márquez jutott tovább az időmérés második szakaszába.

A Hondák ismét katasztrofálisan szerepeltek, a Q1-et az utolsó négy pozícióban zárták.

A Q2-re minden versenyző közepes-lágy gumikeverékkel gurult ki a pályára. Francesco Bagnaia a kezébe vette az irányítást, és elsőként kezdte meg a mezőnyből a mért körét. Jorge Martínt Marc Márquez helyezte némi nyomás alá, melynek eredményeképp a Pramac pilótája eldobta a Ducatit. Martín sikeresen felállította a motort, és visszatért a pályára, 66 ezredes előnnyel kezdte meg a következő kört.

A spanyol igyekezete azonban nem tartott sokáig, a negyedik szektorban ismét elesett. Golfkocsival tért vissza a bokszba, ahol szerelői már a tartalékmotort készítették elő számára. A második etapra ismét Bagnaia érkezett először, aki az 5. helyről próbált előre lépni, a 3. szektorban pedig minden esélye megvolt erre, hiszen némi előnyt szerzett, ám végül csak a 3. helyre volt elég a tempója. Maverick Viñales érkezett óriási idővel, befért 2.01 alá, 3 tizedet verve ezzel Martínra, de Marc Márquez is piros szektorral érkezett, valamint Pedro Acosta is zseniális körön volt. A fiatal újonc feljött a második helyre, míg a Gresini pilótájának elvették a körét.

Az Aprilia pilótájától végül nem sikerült elvenni a pole pozíciót, Acosta és Marc Márquez indulhat majd mellőle a mai sprintfutamon, valamint a holnapi versenyen.

Az időmérő edzés végeredménye: