fbpx

Misanóban debütál az első női gyorsaságimotoros-világbajnokság

2024 lesz az első év, hogy csak nők számára rendezett motorkerékpár-világbajnokságot láthatunk a pályán.

2023. október 28-án a jerezi pályán mutatták be az új női motorkerékpár-világbajnokságot. A tervek szerint legalább az első három évben szabványosított Yamaha motorkerékpárokat használnak majd. A motorokról Gianluca Montiron cége gondoskodik, amely évek óta a Yamaha R3-as Európa-kupa szervezéséért felel.

Az érdeklődők még január 31-ig jelentkezhetnek a bajnokságra, és legkésőbb 2024. február 15-ig megtudják, hogy felvették-e őket. A nevezési díj 25 000 euró versenyzőnként és szezononként, és tartalmazza a motor lízingjét, valamint a gumiabroncsokat és az üzemanyagot.

Az alapötlet az, hogy több nőnek adjanak lehetőséget arra, hogy szélesebb közönség előtt is bemutatkozhasson. A 2024-es bajnokság hat európai futamból áll majd (Misano, Donington Park, Portimao, Balaton Park, Cremona, Jerez), és a Superbike-világbajnokság részeként kerül megrendezésre, június közepén Misanóban kezdődik.

„Mindig is voltak nők, akik a férfiak ellen versenyeztek” ─ mondja Beatriz Neila, a 2023-as női Európa-bajnokság győztese.
„Igaz, hogy ebben az időszakban egyikük sem jutott a kategória csúcsára, sem a MotoGP-ben, sem a Superbike-világbajnokságon. Hogy miért van ez így? Azért, mert a nők és a férfiak különböznek – fizikailag különböznek. Ez a bajnokság lehetővé teszi a nők számára, hogy a világbajnoki címért harcoljanak. Van egy rangsor, és szezonról szezonra láthatjuk, hogy ki a leggyorsabb nő a világon. Ezt el fogják ismerni, és megmutatjuk a világnak, hogy mire képesek a nők a motoron. Ez lesz a referencia egy új generáció számára. Tudom, hogy ez a bajnokság érdekes lesz, és egy lehetőség a nők számára.”

Nem mindenki osztja Neila véleményét. Könnyen lehet, hogy az olyan versenyképes nők, mint María Herrera vagy Ana Carrasco, vagy a nemzeti bajnokságokban gyors nők továbbra is a férfiak ellen versenyeznek – mert nem „csak” a leggyorsabb nő akarnak lenni.

„A nemzeti bajnokságokból érkező versenyzőknek nehéz bejutni a világbajnokságra” ─ mondja Eric De Seynes, a Yamaha Europe elnöke. „Ez pontosan ugyanígy van a nők esetében is. Ügyfeleink 20-30 százaléka nő, és ők versenyezni akarnak. Ezzel a bajnoksággal megadjuk a nőknek a megfelelő lépcsőfokot, hogy bizonyítsák tehetségüket. Így aztán a férfiakkal is felvehetik a versenyt.”

„A női motorkerékpár-világbajnokság nem kiindulópont a résztvevők számára, akik szívesebben versenyeznének a férfiakkal egy másik bajnokságban, ez a nők számára a csúcs” ─ kontrázott rá Jorge Viegas, a FIM elnöke.

2024-es versenynaptár:

Helyszín Versenyhétvége
Misano 2024. 06. 14-16.
Donington Park 2024. 07. 12-14.
Portimao 2024. 08. 09-11.
Balaton Park 2024. 08. 23-25.
Cremona 2024. 09. 20-22.
Jerez 2024. 10. 11-13.

 

Az életéért küzd Anthony Gobert, akinek garázsa nem volt teljes ketrecben táncoló lány nélkül

Forrás :