fbpx

A chicagói utcai verseny előtt a NASCAR bemutatta az elektromos versenyautója prototípusát

A NASCAR szombaton bemutatott egy elektromos versenyautó prototípust egy új kezdeményezés részeként, amelynek célja a sorozat károsanyag-kibocsátásának csökkentése és a sportág elektromossá tétele.

A kezdeményezés a fenntarthatóság irányába tett kulcsfontosságú lépés. Ez látszólag ellentétes a stock car versenyzés örökségével. Viszont összhangban van a NASCAR hosszú távú céljával, hogy 2035-re elérjék a zéró kibocsátást. A jármű debütálására – az ABB elegtromosság és automatizálási vállalattal partnerségben – egy nappal a NASCAR chicagói utcai futama előtt került sor.

Az „ABB NASCAR EV Prototype”, amelyet a Chevrolet, a Ford és a Toyota együttműködésével fejlesztettek ki. Egy olyan villamosított stock car autó készült el, amely csúcsteljesítmény esetén 1000 kW (azaz 1341 lóerő) leadására képes. A legtöbb létező hibrid vagy teljesen elektromos járműhöz hasonlóan ez a versenyautó is rendelkezik regeneratív fékrendszerrel. A fékezésből származó mozgási energiát elektromos energiává alakítja. Az ABB illetékesei szerint a NASCAR azon tervei, hogy karmonsemlegesítse a működését és csökkentse a karbonlábnyomát, kéz a kézben járnak az Egyesült Államokban zajló szélesebb körű energetikai átállással. Chris Shigas, az ABB amerikai kommunikációs vezetője így fogalmazott:

„Ez a partnerség platformot biztosít nekünk, hogy beszéljünk az országunkban zajló problémákról és arról az irányról, amelyet nemzetként közösen követünk,”

Nem tervezik a belső égésű motorok elhagyását a stock car versenyeken. A kezdeményezés ugyanakkor a tisztviselők szerint kialakíthatja a nagy teljesítményű elektromos versenyek lehetőségét. A két szervezet azon is dolgozik majd, hogy felismerjék a NASCAR versenyek, bizonyos versenypálya- és irodai műveletek, valamint a távolsági szállítás olyan aspektusait, amelyeket villamosítani lehet. Így folytatta Shigas:

„Megvizsgáljuk az összes műveletüket – a távolsági teherszállítástól kezdve a pályák körül közlekedő golfkocsikon át az elektromos töltésig mindent. Ez egy többéves együttműködés. Lehetőséget kínál arra, hogy valóban bemutatójává váljon. Nemcsak a NASCAR-nak, hanem az Egyesült Államokban működő vállalatok számára is, hogyan tehetik fenntarthatóbbá a működésüket.”

Tavaly a NASCAR bejelentette elkötelezettségét, hogy 2035-re elérik a zéró kibocsátást. Ez magában foglalta a 100%-ban megújuló villamos energia előnyben részesítését a tulajdonában lévő versenypályákon és a NASCAR létesítményeiben, a helyszíni elektromos töltőállomások bővítését és egy fenntartható versenyüzemanyag kifejlesztését. Eric Nyquist, a NASCAR vezető alelnöke nyilatkozatában elmondta, hogy a szervezet és az ABB közötti együttműködés „segíteni fogja a működésünk szén-dioxid-mentesítésére irányuló erőfeszítéseket, mivel a következő évtizedben a zéró emisszió kibocsátás elérésére törekszünk”.

NASCAR és Superbike: a Network4 hozza el 2024-ben is a legizgalmasabb motorsportokat

Forrás :