fbpx

Az F1-ből kiutált orosz versenyző Magyarországon tesztelt Ferrarit

Az orosz Nikita Mazepin egy szezont teljesített a Forma-1-ben, és bár eredetileg 2022-re is volt érvényes szerződése, az hirtelen össze lett tépve.

Mazepin a Haas versenyzője volt, a csapat számára pedig pénzes orosz névadó szponzort is hozott, köszönhetően annak, hogy édesapja az egyik legnagyobb nitrogénműtrágya-gyártó vállalat, az Uralkali egyik tulajdonosa.

Mikor aztán Oroszország 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen, az oroszok nemkívánatosak lettek a világ számos területén, beleértve a Forma-1-et is. Így a Haas úgy döntött, hogy azonnali hatállyal megszakít minden orosz kapcsolatot, így Mazepinnek és az Uralkalinak is mennie kellett. Már csak azért is, mert Mazepin apját az orosz elnök, Vlagyimir Putyin belső körének tagjaként tartják számon.

Ezen felül az orosz sportolók Európa-szerte kikerültek a pixisből. Csak azok tevékenykedhettek tovább Európában, akik vállalták, hogy nem orosz színekben indulnak a versenyeken. Míg a Ferrari juniorja, Robert Shwartzman ezt vállalta, és izraeli zászló alatt ténykedik (Izraelben született), addig Mazepin nem volt hajlandó feladni nemzetiségét. Ebből kifolyólag kitiltották Európából és versenyzői karrierje is elakadt, az ázsiai Le Mans bajnokságban tudott csak indulni.

Most azonban Nikita Mazepin egy Instagram posztban boldogan jelentette be, hogy ismét Európában vezet. Az nem derült ki, hogy indulni is fog-e valamilyen bajnokságban, vagy csak egyszerű tesztről volt szó. Az azonban kiderült, hogy Magyarországon ülhetett autóba, egy Ferrariba, méghozzá hazánk legújabb versenypályáján, a Balaton Park Circuiten (annak ellenére, hogy posztjában ő Budapestet jelölte meg).

Kommentárként csak annyit fűzött hozzá: „VÉGRE újra pályán EURÓPÁBAN ❤️”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NIKITA (@nikita_mazepin) által megosztott bejegyzés

Kötelezték a Haas csapatot, hogy fizessen a korábbi orosz szponzornak