fbpx

Julie Mehretu guruló műalkotása, a Le Mans-i 24-óráson is rajthoz álló BMW M Hybrid V8

A párizsi Pompidou központban ünnepelte világpremierjét a BMW Art Cars kollekció huszadik guruló műalkotása, amelyet a világhírű amerikai festőművész, Julie Mehretu álmodott valóra. A 20-as rajtszámot viselő BMW M Hybrid V8 versenyautó június 15-én a Le Mans-i 24-órás futamon is rajthoz áll, a művész „performatív festményeként”. A guruló műalkotás világpremierjén a több száz meghívott vendég mellett az alkotó, Julie Mehretu, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke, Oliver Zipse, valamint a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásokért, ingatlanokért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja, Ilka Horstmeier is tiszteletét tette.

„A BMW Art Cars kollekció kultúra iránti nemzetközi elkötelezettségünk szerves része. Mintegy fél évszázada dolgozunk együtt olyan művészekkel, akiket a mobilitás és a dizájn éppúgy lenyűgöz, mint a technológia és a motorsport. A Julie Mehretu által megálmodott versenyautó a BMW Art Cars kollekció rendkívül erős darabja” – mondta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

„A BMW Art Car projekt egésze a feltalálásról, a képzelet erejéről és a lehetőséghatárok kitolásáról szól. Nem kiállítási tárgyként tekintek erre az autóra, hanem egy olyan gépként, amely versenyezni fog Le Mans-ban. Az egész egy performatív festmény. Az én guruló műalkotásom a motorsport-csapattal és a mérnöki csapattal szoros együttműködésben született meg” – fogalmazott Julie Mehretu. „A BMW Art Car csak a verseny célvonalában készül el teljesen” – tette hozzá.

BMW M Hybrid V8, Julie Mehretu, Le Mans
Fotó: BMW Magyarország
A performatív festmény életre kel

Julie Mehretu munkásságát a tér, a mozgás és az energia szimbiózisa mindig is nagymértékben meghatározta. A huszadik BMW Art Car modellen testet ölt a lendület és a kétdimenziós térben megalkotott motívumok teljes életnagyságban, háromdimenziós formában kelnek életre. Kiindulópontként a művész a 2021 – 2023 között megalkotott „Everywhen” című monumentális festménye szín- és formavilágát vette alapul. Az alkotás jelenleg Julie Mehretu velencei Palazzo Grassi művészeti múzeumban kiállított, „Ensemble” című tárlatának részeként tekinthető meg, mielőtt az a művész ajándékaként a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) állandó gyűjteményébe kerül.

A huszadik BMW Art Car guruló műalkotáson Julie Mehretu széleskörű szín- és formai megoldásai is visszaköszönnek, a homályos fényképektől és a pontozott rácsmotívumoktól kezdve, a neonszínű festékszórókon át, egészen a művész ikonikus, gesztusjelzésekkel dolgozó absztrakcióiig. Az alkotást egy nagyfelbontású fényképként, karosszériafényezést segítő háromdimenziós fénytervezési technológiával vitte fel a versenyautó karosszériájára. „Ültem a BMW M Hybrid V8 versenyautó stúdiójában, a festmény előtt és arra gondoltam: mi történne, ha az autó keresztülhajtana a festményen és így hatást gyakorolna rá? Így született meg a remix ötlete” – nyilatkozta az alkotói folyamatról Julie Mehretu. „Folyton az volt az érzésem, hogy a festmény belecsöpög az autóba. Még a vese alakú hűtőrácsok is lélegeztek be a festékből” – tette hozzá.

Megjelenés a Concorso d’Eleganza Villa d’Este szépségversenyen

A festmény és az autó tökéletes egybeolvadását háromdimenziós fénytervezési technológia tette lehetővé, amelynek segítségével a motívumok felvették a versenyautó vonalvezetését. A különleges karosszériafóliázás a Le Mans-i 24-órás futamra is zöld utat ad a BMW M Hybrid V8 versenyautónak: június 15-én a dél-afrikai Sheldon van der Linde, a holland Robin Frijns és a német René Rast triója a 20-as rajtszámmal versenyez majd a guruló műalkotással. A futamot akárcsak ők, Julie Mehretu is izgatottan várja: „Elmentem a BMW M Hybrid V8 versenyautó Daytona-i 24-órás futamára. Lenyűgöző élmény volt. Tervezők, mérnökök, aerodinamikai szakértők és más-más kreatív elmék mind azon dolgoznak, hogy kihozzák az autóból a maximumot. Amint az én autóm is versenypályára gurul, megannyi álom beteljesül” – fogalmazott.

A Le Mans-i 24-órás futam előtt Julie Mehretu guruló műalkotása a Comói-tó partján megrendezendő Concorso d’Eleganza Villa d’Este szépségversenyre is begurul. A BMW Group Classic és a Grand Hotel Villa d’Este legendás hétvégéjén a New York-i művész személyesen mutatja be a BMW Art Cars kollekció huszadik darabját. A Villa Erba területén teljes életnagyságban lesznek megtekinthetők az Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) és Jeff Koons (2010) kézjegyét viselő BMW Art Car modellek is, amelyek ugyancsak Le Mans-ban ünnepelték versenypremierjüket.

BMW M Hybrid V8, Julie Mehretu, Le Mans
Fotó: BMW Magyarország
További nyilatkozatok a huszadik BMW Art Car guruló műalkotás kapcsán

Franciscus van Meel (a BMW M GmbH vezérigazgatója): „Le Mans-i visszatérésünk több szempontból is különleges. A BMW M Hybrid V8 versenyautóval most először, 1999-es győzelmünk után pontosan 25 évvel versenyzünk ismét a világ legkeményebb hosszútávú megmérettetésének csúcskategóriájában, a „Hypercars” kategóriában, ahol több mint 300 000 néző előtt a Julie Mehretu által megálmodott huszadik BMW Art Car guruló műalkotás versenypályás premierjét is megünnepeljük. A BMW Art Car modellek Le Mans-i szereplése régi hagyomány. Az új műalkotás dizájnja egyszerűen fantasztikus, már alig várom, hogy lenyűgözze e nagyszabású esemény összes résztvevőjét.”

Andreas Roos (a BMW M Motorsport vezetője): „A huszadik BMW Art Car Le Mans-i bevetése egyszerre hatalmas megtiszteltetés és óriási motiváció. A BMW M Motorsportnál mindannyian tudjuk, hogy a márka versenytörténetében mekkora jelentősége van a BMW Art Cars kollekciónak. Célunk, hogy a 20-as rajtszámot viselő BMW M Hybrid V8 versenyautó a Le Mans-i hétvégén minden figyelmet megragadjon, nem csupán dizájnjával, de a versenypályán mutatott teljesítményével is. Robin Frijns, René Rast és Sheldon van der Linde kimagasló pilóták, akik egytől egyig bizonyították az idei szezonban, hogy a Hypercars kategória legelőkelőbb helyezéseiért is képesek versenybe szállni. A szezon csúcsfutamára a tőlünk telhető legjobban felkészülünk, eltökélten, hogy a csapat és az autó is a legjobb formáját hozza.”

Vincent Vosse (a BMW M WRT csapat főnöke): „Nagy megtiszteltetés a BMW M WRT csapat számára, hogy egy ekkora presztízsű projekt részese lehet. Korábban még soha nem csináltunk hasonlót, így nagyon különleges lesz e csodálatos műalkotást Le Mans-ban versenypályára gurítani. Mindent beleadunk majd, hogy a 20-as rajtszámot viselő BMW M Hybrid V8 versenyautó méltó helyezést érjen el.”

Sheldon van der Linde: „Mindenekelőtt óriási megtiszteltetés, hogy kiválasztottak a huszadik guruló műalkotás egyik pilótájának az első, „Hypercars” kategóriában induló Le Mans-i versenyemen. Imádom a merész graffiti dizájnt, amelyet Julie Mehretu megálmodott az autóra. Nagy rajongója vagyok az absztrakt művészetnek, és megpróbáltam a stílusát a Le Mans-ban viselt egyedi sisakom dizájnjába is beépíteni. Ha az autó olyan gyors és lehengerlő, mint amilyennek kinéz, akkor nagyon jó hétvégének nézünk elébe.”