fbpx

Hivatalossá vált, hogy magyar befektetőké lett a becsődölt KymiRing versenypálya

Októberben már beszámoltunk róla, most bizonyosságot nyert, hogy a finnországi KymiRing, mely gyakorlatilag becsődölt tavaly, most magyarok kezébe került.

Ezt ma, csütörtökön jelentették be hivatalosan is. A pálya új tulajdonosa a TRP Hungary, amely a Finland Motorsport Circuit Holding nevű cégén keresztül kezeli a pályát. Az Etelä-Suomen Sanomat szerint pályát megvásárló cég ügyvezetője, Őry Kornél nem hozta nyilvánosságra a motorsportközpont vételárát, de a TRP Hungary sajtóközleményében azt írta, hogy a magán pénzügyi befektetés „kedvező feltételekkel” történt.

A 2019-ben nyitott pályát a Finland Motorsport Circuit Holding oy vásárolta meg, amelynek három magyar és egy finn a tulajdonosa van. A nyilvántartások szerint a frissen, augusztusban létrejött KFT ügyvezető igazgatója Őry Kornél, az igazgatótanács további tagjai pedig Őry Tamás, Rabb Sándor és Mika Wilska.

Őry Kornél az FIA ralibizottságának, az MNASZ gokartbizottságának tagja és a HUNESZ Sim Sport Bizottságának vezetője. Édesapja Őry Tamás, aki Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter sógora. Egyben a Truck Race Promotion Kft. (TRP), a Motorsport Talent Managemen (MOTAM) és a Racingline.hu (TRP Media Holding Kft.) vezérigazgatója.

Az Etelä-Suomen Sanomat szerint Öry Kornél csütörtökön hangsúlyozta, hogy soha nem foglalkozott politikával, és a KymiRing projektnek semmi köze a politikához. Hozzátette, hogy ő a közeljövőben Finnországba költözik majd a projekt miatt.

A TRP Hungary az MTI-vel azt közölte, hogy a pénzügyi befektetés után sikeresen üzemeltethesse a régió elsőszámú motorsport-létesítményét, s ennek érdekében átfogó fejlesztési tervet dolgozott ki, ami többlépcsős stratégia megvalósítása révén biztosítja a terület folyamatos fejlesztését a következő évek során. Mindemellett a helyiek szakértelmét és tudását is be szeretnék vonni a fejlesztésekbe, így a helyi közösségekkel való együttműködések is a tervek között szerepelnek. A TRP Hungary jelezte, „a befektetés kizárólag magánbefektetők közreműködésével valósul meg, állami szerepvállalást nem tartalmaz”.

„Páratlan lehetőséghez jutottunk, hogy részt vegyünk és hozzájáruljunk a KymiRing fejlesztéséhez Finnországban, ahol a motorsportoknak hihetetlen kultúrája és hagyományai vannak. A ralitól a pályaversenyzésig, két- és négykeréken egyaránt, Finnország az a hely, ahol a versenyzés rajongói otthon érezhetik magukat” – idézte a közlemény Őry Tamást, a TRP Hungary ügyvezető igazgatóját.

„A víziónk, hogy létrehozzuk Észak-Európa és a Baltikum vezető sport- és szórakoztatóipari központját. A helyi közösségek régóta várják, hogy élvezhessék a KymiRing által nyújtott élményeket, ezért különösen izgatottak vagyunk, hogy a csapatunkkal kihozzuk a pályából a benne rejlő hatalmas lehetőségeket. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgáljunk mindenkit, aki a következő években a pályára látogat” – nyilatkozta Őry Kornél.

A KymiRing a Lahti és Kouvola között fekvő Päijät-Häme régióban található. A pálya mögött álló cég, a KymiRing Oy tavaly tavasszal csődbe ment, ami után vevőt kerestek az ingatlanra. A pálya megépítése több mint 30 millió euróba került, és mintegy 6,5 millió euró állami támogatást kapott. A KymiRing Oy-nek több mint 20 millió eurós adóssága volt, amikor tavaly tavasszal csődöt jelentett.

„Nem hiszem, hogy ez (a helyszín) probléma lenne, amíg maga a pálya elég érdekes” – idézi az Etelä-Suomen Sanomat Mika Wilskát. „Gondoljunk például az ausztriai Red Bull Ringre. Ez egy nagyszerű és népszerű pálya, F1 és MotoGP futamokat rendeznek, és szerintem az év nagy részében tele van a pálya.”

„A megfelelő marketinggel és rendezvényekkel az emberek érdeklődni fognak.”

Forrás :