fbpx

Kamu csajt „alkalmazott” egy csapat, kiakadtak a motorsport rajongók

A Formula E-s Mahindra csapat elég tágan értelmezte a diverzitás fokozásának nemzetközi igényét, és nem sült el jól. A motorsport rajongók kiakadtak, a csapat pedig törölte posztját.

Történt ugyanis, hogy a Mahindra Racing Formula E csapat bejelentette, hogy új partnerkapcsolatot kötött Ava Rose-zal, egy „influenszerrel”. Ez eddig nem is lenne annyira különös, de Ava nem valódi személy, hanem egy a mesterséges intelligencia által megalkotott karakter. Már ha nevezhetjük annak… „Ő” lett volna az, aki foglalkozik a Mahindra rajongóival és mindenféle információval szolgált volna részükre.

Ava Rose, aki az Instagramon az avabeyondreality profilnévvel található meg. A profil leírása szerint 28 éves, Angliában él, ő egy „fenntartható techkirálynő és versenyző lázadó robot”, bármit is jelentsen ez.

A feed fotóin egy csinos, de nem kirívó, barna hajú (fiktív) nő látható. A mesterséges képeket úgy alkották meg, hogy szelfinek tűnjenek.

A Mahindra Racing pedig úgy döntött, hogy „felbéreli” Avát, mint a „mesterséges intelligencia nagykövetét „aki „izgalmas [kulisszák mögötti] tartalmakat is megoszt majd a bajnokságról a szezon során”. Az Instagram-bejelentést egy „szelfi” kísérte, amelyen Ava Mahindra-riházatban áll egy olyan helyen, amely úgy néz ki, mintha egy motorsport-helyszín lenne. Vagy valami olyasmi.

A Mahindra formabontó ötlete azonban nem kapott pozitív fogadtatást. Mindenki kiakadt, hogy bőven találhatott volna a csapat valódi nőt is a feladatra, ha már diverzitás ugye… Ha pedig esetleg nem találtak a feladatra alkalmas nőt, akkor inkább engedjék el ezt a vonalat, de a „kamu csaj” biztosan nem hordoz pozitív üzenetet.

A Mahindra később törölte a posztot, és a következő közleményt tette, a vezérigazgató és csapatfőnök Frederic Bertrand nevében: „A Mahindra Racing középpontjában a sokszínűség, a befogadás és az innováció ápolása áll. A mesterséges intelligencia programunkat ennek az innovációnak a szem előtt tartásával terveztük. Az észrevételeitek rendkívül értékesek. Meghallgattuk, megértettük, és úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük a projektet.”

Kubica szerint a Formula E-ben versenyezni olyan, mint szexelni egy guminővel