fbpx

Mi lett a sorsa a Ferrari filmben bemutatott Mille Miglia versenynek, ami halálos áldozatokat követelt?

A ma a hazai mozikba kerülő Ferrari film 1957-ben játszódik, és verseny tekintetében közel sem a Forma-1 áll a középpontban, hanem a Mille Miglia. De mi is ez a verseny?

A Mille Miglia olasz kifejezés, és ezer mérföldet jelent. Ez egy hosszútávú autóverseny, amelyet közúton rendeznek, 1927-es debütálása óta. Tekintve, hogy akkoriban még sem az autók, sem a versenyszakaszok tekintetében nem különösebben ügyeltek a biztonságra, a verseny sok áldozatot követelt. Ez meglehetősen plasztikusan van bemutatva Michael Mann filmjében is.

A mozivásznon megjelenített 1957-es verseny a 24. Mille Miglia volt (a világháború idején nem rendezték meg). Egyben ez volt az 1957-es sportautó világbajnokság harmadik állomása.

A verseny nem fej-fej melletti csatát jelentett alapvetően, az idő számított. A résztvevőket 1 perces eltérésekkel, egyenként rajtoltatták el. Az ’57-es Mille Miglia egyben a Ferrari és a Maserati rivalizálásának csúcsát is jelentette.

310 indulóból 172-en értek célba, többen meg is haltak.

A versenyt a Ferrari nyerte, Piero Taruffiaval (nyitóképen), akit Patrick Dempsey alakít, illetve a második és harmadik helyen is Ferrari végzett. Ennek ellenére Enzo Ferrari és Taruffi öröme közel sem lehetett felhőtlen, mert egy másik ferraris, a nagy reménységnek számító Alfonso de Portago életét vesztette a versenyen. 40 mérfölddel a cél előtt kihasította valami a Ferrari kerekét, így az autó irányíthatatlanná vált. De Portago, és amerikai navigátora, Edmund Gunner Nelson mellett tíz néző, köztük öt gyerek vesztette életét, illetve további 20 ember sérült meg. De Portago holttestét az autó mellett találták meg, két darabban.

Ezen kívül a holland Joseph Göttgens is balesetet szenvedett, majd később egy firenzei kórházban belehalt sérüléseibe.

A történtek miatt pár nappal a verseny után az olasz kormány elrendelte a Mille Miglia megszűnését, és betiltott minden autóversenyt Olaszország közútjain. Így az 1957-es volt az utolsó klasszikus Mille Miglia.

1977-ben feltámasztották a versenyt és, de már nem valódi verseny, sokkal inkább egy többnapos, autófelvonulás, amely ennek ellenére megannyi embert vonz manapság is.

Ide kattintva meghallgathatod Bús Edina, ide kattintva pedig Kiss Norbi véleményét a filmről.

Patrick Dempsey is szerepel a Ferrari filmben, de nekünk elárulta, melyik versenyzőt játszaná el igazán szívesen!