fbpx

FIA státuszt és 2024-es versenynaptárt kapott a TCR World Tour

A TCR World Tour megkapta az FIA minősítést, és 2024-től Kumho FIA TCR World Tour néven fog futni. 

Tegnap megerősítették a 2024-es kilenc futamból álló versenynaptárat is, amely olaszországi, marokkói, amerikai, brazil, uruguayi, kínai, ausztráliai és makaói versenyhétvégéket tartalmaz. Alan Gow, az FIA Túraautó Bizottságának elnöke így nyilatkozott:

„Az évek alatt a túraautó-világbajnokság folyamatos fejlődésen ment keresztül. Különböző technikai szabályzatok és formátumok kerültek alkalmazásra, és az FIA bajnoki címek vagy egy sorozatban, vagy egyetlen versenyen dőlnek el. Tekintettel arra, hogy a TCR egy bevált technikai szabályzat, amely erős ügyfélversenyzői platformmal rendelkezik, a Kumho FIA TCR World Tour koncepcióját az FIA-nak volt értelme támogatnia, és várjuk a sikerét.”

A WSC, a TCR jogtulajdonosai és az FIA közötti egyezség  három évre szól, Marcello Lotti, a WSC elnöke ezért hozzátette:

„Igazán büszkék vagyunk arra, hogy mindössze egy versenyszezon után a Kumho TCR World Tour koncepciója máris általános tetszést aratott a motorsportközösség körében. A 2023-as év sikerét a számos nemzeti és regionális TCR-bajnokság promótereinek, a gyártóknak, a csapatoknak és a versenyzőknek a bizalmuknak és támogatáuknak köszönhetjük. Az, hogy most egy FIA bajnoki címet is odaítélhetünk, hab a tortán. Erőteljes motivációt jelent nekünk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy ez a platform még erősebb és népszerűbb legyen. Éppen ezért első erőfeszítéseink középpontjában az állt, hogy egy ambiciózus és vonzó versenynaptárat állítsunk össze a következő idényre. Egy kilenc eseményből álló sorozat, amely a Kumho FIA TCR World Tourt az első olyan nemzetközi túraautó-sorozattá fejleszti, amely hat kontinensre látogat el.”

Az idény az egyetlen európai szezonnyitóval kezdődik az olaszországi Vallelungában április 19-21-én, majd május 3-4-én visszatér Afrikába és Marrakech utcáira. Az FIA TCR World Tour ezután az Egyesült Államokba és Mid-Ohio-ba megy június 7-8-án. A következő két versenyhétvégére Dél-Amerikában kerül sor: július 19-21-én egy még meg nem erősített brazíliai fordulóra, majd augusztus 2-4-én visszatérnek az uruguayi El Pinarba. A szeptember 20-22-i fordulón a bajnokság először látogat el Kínába, a Zhuzhou International Circuit versenypályára. Az utolsó három versenyhétvégére 2023-hoz hasonlóan Ausztráliában és Makaón kerül sor: a Sydney Motorsport Park november 1-2-án, a Mount Panorama november 7-9-én, majd a szezonzáró a makaói Guia Circuit pályán november 14-17-én.

2024-es FIA TCR World Tour versenynaptár

Időpont Versenypálya Ország
április 19-21. Vallelunga Olaszország
május 3-4. Marrakech Marokkó
június 7-8. Mid-Ohio USA
július 19-21. TBC Brazília
augusztus 2-4. El Pinar Uruguay
szeptember 20-22. Zhuzhou Kína
november 1-2. Sydney Motorsport Park Ausztrália
november 7-9. Mount Panorama Ausztrália
november 14-17. Guia Circuit Makaó

Michelisz Norbert szomorú hírt közölt rajongóival, változás jön az életében