fbpx

Coronel lett a 2023-as TCR Europe bajnok, 22 éve várt erre a pillanatra

Tom Coronel hosszú versenyzői pályafutása során először lett egy teljes szezonú túraautó-sorozat összesített bajnoka a TCR Europe barcelonai döntőjében.

A Comtoyou Racing versenyzője 2009-ben a túraautó-világbajnokság Independent’s Trophy-osztályának élére állt, 2019-ben pedig megnyerte az egyfordulós TCR Spa 500-at és a Motorsport Games Túraautó Kupát, illetve 2022-ben a Motorsport Games Túraautó Kupát. Idén a szezon harmadik futama óta vezeti a TCR Europe tabelláját, és az utolsó versenyen elért negyedik helyezés elég volt a bajnoki cím megszerzéséhez. Ennek ellenére a dobogóra invitálták, hogy befejezze a róla – és a fotósoknak – szokásosnak számító ugrását, ami már megszokott ünneplése lett.

Ezután a bajnoki címéről beszélt, amit utoljára a 20. században érzett át teljes mértékben, és a régóta várt erre a pillanatra, miután 2001-ben váltott a formaautókról a túraautókra. Coronel egy olyan szezon után, amelyben egy győzelmet, egy pole-t, két leggyorsabb kört és összesen öt dobogós helyezést szerzett, így ünnepelt:

„Nem rossz, mi? Nem rossz ez egy 50 éves, ősz, kopasz embertől! Annyira régóta vagyok a túraautókban, 2001 óta vagyok itt, végigjártam az összes bajnokságot, legyen az ETCR, a Túraautó Világbajnokság, a Túraautó Európa-bajnokság, a Túraautó Világkupa és a TCR Europe; bárhogy is hívták, mindig ugyanaz a verseny volt, mindig ugyanazok az autók, ugyanazok a pályák, ugyanaz a szervezet. Nagyszerű, hogy végre megnyerhetem a bajnokságot, de nem csak egy privát bajnokságot, hanem az igazi európai sorozatot. Az utolsó bajnoki címem a Formula Nippon volt 1999-ben Japánban, szóval nagyszerű, hogy 24 év után újra bajnoki címet szereztem, de már itthon!”

Coronel nem jelentette be még a 2024-es versenyzési terveit, de az biztos, hogy új kihívást keres majd, de feltehetően már túl idős ahhoz, hogy fontolóra vegye az együlésesbe a  visszatérést.

Coronel figyelmezteti a Red Bullt: Daniel Ricciardo sem válik majd be