fbpx

Magyarok kezébe került becsődölt finn versenypálya, a KymiRing!

A finn Iltalehti című lap a Kouvolan Sanomat nyomán számolt be róla, hogy a finn KymiRing nevű, csődbe ment versenypályát magyarok vásárolták meg.

A 2019-ben nyitott pályát a Finland Motorsport Circuit Holding oy vásárolta meg, amelynek három magyar és egy finn a tulajdonosa van. A nyilvántartások szerint a frissen, augusztusban létrejött KFT ügyvezető igazgatója Őry Kornél. Az igazgatótanács további tagjai pedig Őry Tamás, Rabb Sándor és Mika Wilska.

Őry Kornél az FIA ralibizottságának, az MNASZ gokartbizottságának tagja és a HUNESZ Sim Sport Bizottságának vezetője. Édesapja Őry Tamás, aki Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter sógora. Egyben a Truck Race Promotion Kft. (TRP), a Motorsport Talent Managemen (MOTAM) és a Racingline.hu (TRP Media Holding Kft.) vezérigazgatója.

Rabb Sándor Alex a DIGIC animációs stúdió alapítója (a néha Andy Vajnával együtt), amely stúdió világhírű produkciókban is közreműködött. Partnereik közt sorolják fel többek között a Netflixet is.

Az új cég egyetlen finn tagja, Mika Wilska a Kouvolában bejegyzett, 2022 végén alapított Head Growth oy vezérigazgatója. A cégnek nincs honlapja, de a nyilvános információk szerint a cég nagykereskedelmi tevékenységet folytat. Wilska alapított egy Head Corporate Advisor (HCA) nevű céget is, amely a weboldala szerint „segít a finn vállalatoknak új exportlehetőségeket teremteni, illetve bővíteni és erősíteni exporttevékenységüket a német nyelvű piacokon”. A cég a honlapján azt írja, hogy a finn vállalatoknak a német sport- és szabadidőpiacon tud segíteni.

Az Iltalehti szerint a Finland Motorsport Circuit Holding oy-t augusztus 15-én alapították. A finn Szabadalmi és Nyilvántartási Hivatal augusztus 30-án kapta meg az alapításról szóló értesítést, és a céget szeptember 21-én jegyezték be a cégjegyzékbe. A KFT főtevékenységeként „egyéb sporttevékenység” lett feltüntetve.

Az Iltalehti megtekintette a társaság alapító okiratát

Állításuk szerint a bejegyzéskor az összes részvényt egy magyar cég, a TRP Hungary Kft jegyezte, a részvényekért pedig nem fizettek.

Ami a KymiRinget illeti úgy épült, hogy megfeleljen mind a Forma-1-es, mind a MotoGP-s specifikációknak. Az volt a terv, hogy ez lesz Finnország első Grade 1-es (F1-re is alkalmas) versenypályája, de mivel jelentős további beruházásokat igényelt volna, végül csak Grade 2-es lett. A pályát hivatalosan 2019. augusztus 19-én nyitották meg egy kisebb MotoGP-teszttel. 2017 júliusában a KymiRing és a Dorna Sports, a MotoGP kereskedelmi jogainak birtokosa ötéves szerződést írt alá fin MotoGP verseny megrendezésére. Az esemény eredetileg a 2020-as MotoGP-naptárban szerepelt volna, de a COVID járvány miatt törölték. A 2021-es MotoGP-naptárban is szerepelt volna, de később 2022-re halasztották, de ismét kikerült a naptárból a homologizációs munkálatok befejezetlensége miatt.

A folyamatos pénzügyi gondok és a befejezetlen építkezés miatt a FIM Motocross Világbajnokság és a Nitro Rallycross is lemondta a 2022 augusztusi versenyeit a pályán, és komoly tartozás halmozódott fel. 2023 első félévében még arról is volt hír, hogy Valtteri Bottas is szeretne tenni a pálya megmentéséért, de ezek szerint nem látott benne kellő potenciált.

A KymiRing 4,5 kilométer hosszú, 21 kanyarja van és 18 méteres szintkülönbsége. Leghosszabb egyenese 1,1 kilométer hosszú. A pálya területén belül motocross és ralicross pálya, környezetében pedig off-road pálya is található.

Forrás :