fbpx

Hazai pályán koronázták ismét bajnokká a Toyotát a WEC-ben

A Fuji 6 órás versennyel folytatódott a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) idei szezonja. A japán forduló pedig hazai sikert hozott.

A korábbiakkal ellentétben ezúttal nem a Ferrari volt a címvédő ellenfele, hanem a #6-os Porsche. A rekordnézőszámot, 54 700 látogatót hozó forduló időmérőjén a Toyota dominált, mögöttük viszont a két Porsche sorakozott fel. Az eddigi kihívók Ferrarik csak a 6-7. helyekre voltak jók, mivel a #2-es Cadillac is befért eléjük.

A futam is némileg hasonló erőviszonyokat hozott, amelynek végén a Kobayashi-Conway-Lopez fémjelezte #7-es Toyota nyert, több, mint félperces előnnyel a testvérautó előtt.

Idei legjobb eredményét érte el a harmadik helyen befutó #6-os Porsche. Lottererék a verseny több, mint a felén vezettek is, köszönhetően Laurens Vanthoor parádés első etapjának. Végül azonban 48 másodperces lemaradással futottak be.

A Le Mans-ban diadalmaskodó Ferrari két autója a negyedik és ötödik helyen ért célba, de már körhátrányban.

A hatodik helyen az a Jota autó ért célba, aki a verseny elején a saját, LMP2-es testvérautójával való ütközése miatt sokat veszített.

Csalódottak lehetnek a Peugeot-nál, a franciák két autója ugyanis csak a hetedik és a nyolcadik helyen végzett. A #99-es Proton Competiotion Porsche pedig megszerezte első WEC pontjait a kilencedik hellyel. A sort pedig a királykategóriában a Cadillac zárta, akiknek a hat óra alatt számos problémájuk volt.

Ezzel az eredménnyel a Toyota behozhatatlan előnyre tett szert a gyártó pontversenyben, ezzel zsinórban ötödik alkalommal bizonyultak ők a legjobbnak.

Hogy  a „pilóták” versenyében ki lesz a bajnok, arra novemberig, a bahreini szezonzáróig kell várni. Jelenleg a 8-as Toyota egysége 18 ponttal vezet a 7-es autó előtt.

 

A visszatérő Ferrari nyerte a 2023-as Le Mans-i 24 órást

Forrás :