fbpx

Megosztották Räikkönen Instagram fotóját ezért 27 milliót kell fizetniük

Kimi Räikkönen megnyerte a Sanoma Media Finland elleni pert a Legfelsőbb Bíróságon. A bíróság egy Instagramra posztolt fotó ügyében hozott döntést.

Az ügy egy olyan képre vonatkozott, amelyet Räikkönen az Instagram sztori felületén tett közzé, vagyis ott, ahol csak 24 óráig jelennek meg a közzétett fotók. 2020-ban történt az eset, mikor az F1-es világbajnok a közzétett képen egy kávézó pénztáránál állt.

Instagram sztoriból képeket nem lehet, csak úgy, ha az ember képernyőfotót készít. Räikkönen pedig azt sérelmezte, hogy a képernyőkép hozzájárulása nélküli közzététele sérti a szerzői jogait.

A bíróság korábban úgy ítélte meg, hogy a Sanoma nem volt jogosult a fotós beleegyezése nélkül nyilvánosságra hozni a képet.

A fellebbviteli bíróság előtt folyó ügy arról szólt, hogy az Ilta-Sanomatnak volt-e joga a fotó közzétételére szerzői jogi törvény szerinti idézési jog alapján.

A Legfelsőbb Bíróság  úgy ítélte meg, hogy nem állt fenn a közzétételhez való jog. Egy közszereplő kávézóba tett látogatása vagy egy ehhez kapcsolódó Instagram-poszt nem minősül a szerzői jogi törvény értelmében vett napi eseménynek, így a képernyőképet a sajtó idézési joga alapján lehetett volna felhasználni.

A  Legfelsőbb Bíróság nem változtatta meg a korábbi ítéletet, mi szerint az Ilta-Sanomatot és az Iltalehti-t 5 000 euró kártérítés és 65 000 euró perköltség megfizetésére kötelezte Räikkönen számára. Ez összesen kb 27,5 millió forint.

Nem hiába hangsúlyozzuk mindig, hogy az interneten található képeket nem lehet csak úgy „lopkodni”.

Minden, amit az interneten találsz, szerzői jogi védelem alatt áll!