fbpx

Vettel a Formula E-ben térhet vissza a versenyzéshez?

Sebastian Vettel autóversenyzéshez való visszatérésének gondolatával Thomas Biermaier, az ABT Sportsline Formula E csapat főnöke játszott el. 

A négyszeres F1-es világbajnok német az Aston Martintól vonult vissza a 2022-es szezonzáró után. A visszavonulás egyik fő okaként azt jelölte meg, hogy több időt szeretne tölteni feleségével és gyermekeivel. Emellett továbbra is aktivista, miután a sportban kiemelkedő hangot adott a környezetvédelmi kérdések megvitatásának. Biermaier azonban utalt arra, hogy Vettel az ABT Sportsline-nál térhet vissza a motorsportba.

A csapat megerősítette, hogy a pilóta Robin Frijns nem folytatja náluk a következő szezonban. A pletykák a lehetséges utódját firtatják. Biermaier utalt rá, hogy akár a négyszeres F1-es világbajnok is lehet az.

„A jövőre vonatkozó tervei nem egészen egyeznek a mi terveinkkel. Robin egy barát volt, egy barát, és mindig is az marad” – magyarázta Biermaier a német Ran-nak a Frijnsszel való szakítást.

Majd Vettelre utalt, mint potenciális versenyzőjelöltre: „Talán Svájcban, ott vannak olyan versenyzők, akik nagyon elkötelezettek a környezetvédelem iránt, és sok fenntarthatósági munkát végeznek.”

Vettel jelenleg Svájc Thurgau kantonjában él, és jól ismert a környezetvédelem iránti elkötelezettségéről.

F1-es versenyzőként többször is a fenntarthatósági ügyek mögé állt, a 2021-es Brit Nagydíj után például segített eltávolítani a szemetet a lelátókról.

Kritikusan nyilatkozott az F1 versenynaptáráról is, és azt szorgalmazta, hogy a földrajzilag közeli futamokat egymást követő időpontokban tartsák.

Tavaly megjelent a BBC Question Time című műsorában, hogy megvitassa az éghajlati kérdéseket.

Alig több mint egy évvel ezelőtt jelentette be visszavonulását. Vettel hangsúlyozta, hogy szeretne egy kis időt szánni arra, hogy átgondolja, mik a következő tervei.

„Az év végén szeretnék még egy kis időt szánni arra, hogy átgondoljam, mire fogok legközelebb koncentrálni; számomra teljesen világos, hogy apaként több időt szeretnék a családommal tölteni” – mondta tavaly.

„Hiszek a változásban és a haladásban, és abban, hogy minden kis apróság változást hoz. Optimista vagyok, és hiszek abban, hogy az emberek jók. A versenyzés mellett családot alapítottam, és szeretek velük lenni. A Forma-1-en kívül más dolgok is érdekelnek. A versenyzés és a Forma-1 iránti szenvedélyem miatt sok időt töltök távol tőlük, és ez sok energiát emészt fel.”

Erős túlzás lenne azonban mindezek alapján Vettelt valóban Formula E autóba képzelni. Ugyan valóban komolyan veszi a klímavédelmet, a Formula E kapcsán az elmúlt években többször is elmondta, hogy nem az ő világa. Úgy tűnik, hogy a német inkább az alternatív üzemanyagokban látja a jövőt, ezt demonstrálta például Goodwoodban is, ahol „zöld” üzemanyaggal hajtott egykori F1-es gépeket hajtott.

Forrás :