fbpx

Feszültséggel teli hétvége után új bajnokot avattak a Formula E-ben

Londoni duplaversennyel ért véget a Formula 2022/23-as szezonja. Drámai és feszültségekkel tarkított hétvége után mind egyéniben, mind pedig csapatban is új bajnokot koronáztak meg.

A brit fővárosba úgy érkezett meg a mezőny, hogy matematikailag négy versenyzőnek volt esélye a világbajnoki trófeára. (Jake Dennis, Nick Cassidy, Mitch Evans és Pascal Wehrlein).

Ennek megfelelően az Envision versenyzője Nick Cassidy, Dennis legfőbb bajnoki riválisa szerezte meg szombatra a pole-pozíciót (miután a leggyorsabb Evans öthelyes rajtbüntetést kapott a római versenyen okozott balesetéért). A verseny első részét az új-zélandi vezette, viszonylag hamar fel is vette a két támadómódját, és ezek után is az élen állt. Mivel a csapat érdekelt volt a csapatbajnoki küzdelemben ezért, a csapatvezetőség megkérte Cassidyt, hogy engedje el csapattársát Buemit, hogy minél kevesebb időveszteség nélkül feltudja venni a támadó módját.

Ezt kihasználva a rajtbüntetése után a hatodik helyről rajtoló Evans is bebújt a rivális honfitárs mellé, újabb pozíciót bukva ezzel Cassidy. Buemi ezután aktiválta a támadómódot, és csapattársa elé tért vissza a pályára, tehát a csapat taktika nem volt túl sikeres.

Az Andretti bajnok aspiránsa, Jake Dennis is beszállt a buliba, nagyokat csatázott az Envision versenyzővel, amit kihasznált René Rast a McLarennel és mindkettejüket megelőzve a harmadik helyre jött fel.

Cassidy összeszedte magát megelőzte Dennist, majd pár körrel később a csapattársa mögé került, ám itt jött a dráma. Buemi minden csapatutasítást figyelmen kívül hagyva csatázott Cassidyvel, végül koccanás lett a vége, ami miatt letört az új-zélandi első szárnya, emiatt felkellett adni a versenyt, ezzel végleg elveszítve esélyét a világbajnoki címre.

A biztonsági autós fázis után Dennis a negyedik haladt, előtte két olyan versenyző volt, aki veszélye volt rá a pontversenyben, ám Pascal Wehrlein a Rasttal való csatározás közepette a falba csúszott. Ekkora a helyzet már leegyszerűsödött Dennis számára, ha a brit dobogón végez, akkor egy futammal a zárás előtt bebiztosítja a világbajnoki elsőségét.

Ami meg is lett neki, miután Mitch Evans behúzta a győzelmet, a második helyen célba érő Da Costat három perces büntetéssel sújtották, így Dennis a második hellyel lett a sorozat első brit bajnoka. A dobogóra pedig Buemi ért még fel.

Az első verseny után Dennis bebiztosította a címét, a második versenyre maradt a csapatbajnoki cím eldöntése, miután az Envision és a Jaguar pontazonossággal fordult a szezonzáróra.

A vasárnap délelőtti időmérőn Nick Cassidy volt a leggyorsabb, így szombat után ismét az élről indulhatott. A futamra azonban megérkezett az eső, amelyet biztonsági autó mögött indítottak el. Pér SC mögött megtett kör után álló rajttal elindultak, ám három kör után piros zászlóval félbeszakították a versenyt, miután a körülmények nem javultak. Kis idő után két körre ismételten a safety car mögött kiment a pályára a mezőny, ám a körülmények nem lettek jobbak, így újfent piros zászlóval megállították a versenyt.

Végül hosszadalmasabb csúszás után elindult az éles verseny, ahol rajt-cél sikert aratott Nick Cassidy, honfitársa Mitch Evans és a bajnok Jake Dennis előtt. Buemi hatodik helye, valamint a Jaguarok gyenge napja miatt az Envision Racing megszerezte története első csapat bajnoki címét.

Egyéniben Dennis mögött két új-zélandi, Nick Cassidy és Mitch Evans zárt a bajnokságban.

A 28 éves Dennis számára ez a legkomolyabb sikere eddig karrierje során, korábban GT autókkal versenyzett, de 2016-ban negyedik lett az akkor még GP3 néven futó Forma-1-es betét szériában.

Máris itt az első csapat, amely érdeklődik De Vries iránt