fbpx

Szoboszlai új csapatának sokkal több köze van a motorsporthoz, mint gondolnád

Világszenzációnak számít, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 22 éves csapatkapitánya Szoboszlai Dominik a világ legerősebb bajnokságának egyik top csapatába, a hatszoros Bajnokok Ligája győztes Liverpoolba szerződött, rekordot jelentő 70 millió euróért.

A sok tekintetben történelmi igazolás motorsport szempontból is érdekes, hiszen egy olyan labdarúgó klubba igazolt Szoboszlai, amelynek erős kötődése van a motorsporthoz.

Egyrészt mert a csapat egyik jelenlegi sztárja Trent Alexander-Arnold többször is volt már F1-es futamon, tavaly éppen a Brit Nagydíjon találkozott Verstappennel, ahol „mezt” is cseréltek. A találkozó apropója az volt, hogy a brit játékos is Red Bull által támogatott sportoló.

A csapat korábbi BL-győztes kapusa a lengyel Jerzy Dudek 2016-ban részt vett Barcelonában egy nemzetközi 24 órás endurance versenyen, ahol dobogós eredményt ért el. Legtöbbször azonban hazai, illetve kisebb nemzetközi Volkswagen márka kupákban szerepelt azokban az években.

A Liverpool kapcsán azonban talán az a legkomolyabb motorsportos vonatkozás, hogy tagjai voltak annak a labdarúgó klubokat felvonultató formula autós versenysorozatnak, amelyet Superleague Formulának hívtak.

Ez a sorozat 2008 és 2011 létezett, amelyben klub csapatok, majd az utolsó évben válogatottak színeit képviselték az istállók. A Liverpool minden évben részt vevője volt a sorozatnak, és a klubszínekre festett autójuk komoly sikert is ért el, 2009-ben ugyanis a spanyol Adrian Valles-szal a volán mögött megszerezték a bajnoki címet.

2010-ben a csapat színeiben versenyzett a szezon második felében a WTCR-ből is ismert belga Frederic Vervisch, aki futamot is tudott nyerni Portugáliában és Kínában is.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images