fbpx

Adatlopás, vagy sem? Csaláson kapott egy csapatot az FIA

Drámai események zajlottak a Formula E-ben szombaton az első Portland E-Prix-n, mivel az egyik csapatot rajtakapták, hogy RFID-szkennereket használtak a boxutcában, ami szabálytalan.

A DS Penske-t 25 000 eurós büntetéssel sújtották, míg a versenyzők, Stoffel Vandoorne és Jean-Eric Vergne kénytelenek voltak a boxutcából rajtolni.

Az FIA a kvalifikáció nyitó szakaszában tette meg a bejelentést, így az időmérő edzés ezt követően a két versenyző számára értelmetlenné vált.

Különösen Vergne-t érintette súlyosan a boxutcából való indulás, aki a nyugati parton a hétvégének a bajnoki címre még esélyesként vágott neki. A francia így viszont csak a 11. lett, ami azt jelenti, hogy nem szerzett pontot. Ezzel négy futammal a szezon vége előtt gyakorlatilag kiesett a bajnoki címért folyó csatából.

Magát a szkennert állítólag az FIA egyik tisztviselője vette észre a 2. szabadedzés előtt, majd értesítették a testület technikai delegáltját.

A DS Penske magát a szkennert arra használta, hogy kiderítse, melyik gumiszettet használják az ellenfeleik, amit meg nem nevezett két riválisuk, „nyílt csalásnak” minősített.

Az RFID-szkenner használata azt jelentette, hogy a DS Penske több cikkelyt is megszegett, többek között: a technikai szabályzat 8.9. cikkelyét, a sportszabályzat 23.11. és 30.25. cikkelyét, valamint az FIA Nemzetközi Sportkódex 12.2.1.l. cikkelyét.

Az Aston Martin tartalékversenyzője, Vandoorne a futam után azt mondta, hogy az FIA rosszul fogalmazta meg a szabálysértést.

Elmondása szerint ugyanis nem „adatlopásról” volt szó.

„Elég borzalmas hétvége volt ez, hogy őszinte legyek” – idézi Vandoorne-t a Motorsport.com.

„Mindenki szuperkeményen készül, majd idejönni és a boxutcából indulni biztosan nem az, amit akartunk.”

„Nyilvánvalóan rosszul tettük, amit tettünk. De az üzenet, amit hoztak, nem volt helyes, az emberek azt mondták, hogy adatokat loptunk más csapatoktól.”

„Nem ezt tettük, csak megpróbáltuk ellenőrizni, hogy milyen gumiszettet használnak a többiek, amit egy normál kamerával is meg lehet tenni. A többi csapat is ezt teszi, fotósokat alkalmaznak a boxutcában. Mi találtunk egy okos, vagy egy egyszerű módszert, és ezért nagy árat fizettünk.”

„Elfogadjuk a döntést, nem tudunk rajta változtatni, de az üzenetet rosszul adták át.”

A portlandi versenyt Nyck Cassidy nyerte, rajta kívül pedig Jake Dennis és António Félix da Costa állhatott dobogóra.

A pontverseny állása (top 5):

  1. Jake Dennis – 154 pont
  2. Nyck Cassidy – 153 pont
  3. Pascal Wehrlein – 138 pont
  4. Mitch Evans – 122 pont
  5. Jean-Eric Vergne – 97 pont
Forrás :