fbpx

A visszatérő Ferrari nyerte a 2023-as Le Mans-i 24 órást

A századik évfordulóját ünneplő 24 órás verseny izgalmaktól és meglepetésektől sem volt mentes. Utóbbiba sorolható némileg az abszolút győztes Ferrari.

1973 után először vett részt gyári csapatként a Le Mans-i 24 órás verseny csúcskategóriájában a Ferrari. Az olaszok visszatérése pedig látványosra sikeredett, ugyanis az időmérő edzésen megszerzett első két rajtkocka után a versenyt is megnyerték.

A hiperpole-t a Fuoco, Molina, Nielsen összetételű 50-es autó szerezte meg, az 51-es testvér előtt.

Fuocóék egy ideig vezették is a versenyt, ám végül különböző problémákkal szembesültek, így hamar elvesztették esélyüket a végső győzelemre, bár ők végig tudták teljesíteni a versenyt, ellenben a nagy rivális Toyota 7-es autójával. Kobayashi az már az este folyamán feladni kényszerültek a viadalt, ezzel magára hagyva a 8-ast.

Az összetett győzelemért így az egész verseny során szoros csatát vívott az 51-es Ferrari és a 8-as Toyota, de jelentős részt a vörösök vezettek, ám délelőttre csúcsosodott ki, amikor fej-fej mellett álltak 4 órával a vége előtt. A hajrát azonban jobban bírta a Ferrari technikailag, hiszen Hirakawa autóján hibrid rendszer problémák miatt sok időt veszített.

Az utolsó órára majdnem egy kör előnnyel érkezett meg az Alessandro Pier Guidi által vezetett autó. Számukra az egyetlen izgalmat a bokszkiállások tartogatták, többször sem indult el elsőre az autó, értékes időt veszítve, ugyanez volt a legutolsó kiállásnál is, amikor sokan drámát kiáltottak, végül némi elbukott idő ellenére is sikerült megőrizni a magabiztos vezetést.

Végül a győzelmüket nem veszélyeztette semmi, így 58 év után nyertek először Le Mans-ban, összességében pedig tizedik alkalommal emelhették fel a hatalmas serleget.

Ez egyben az első futamgyőzelmüket is jelenti az idei hosszútávú világbajnokságban, amivel James Calado, Antonio Giovinazzi és Alessandro Pier Guidi első ízben nyert abszolút értékelésben 24 órást. Calado és Pier Guidi GTE kategóriában kétszer már nyert a legendás versenyen. A Ferrari és a Toyota mellett szintén meglepetésre egy Cadillac állhatott még dobogóra, a 2-es autóval.

Az LMP2-ben nagyobb meglepetés történt, ahol egy lengyel egység, az Inter Europol nyert, Albert Costa, Fabio Scherer és Jakub Smiechowski trióval.

A GTE kategóriában sokáig úgy tűnt, hogy történelmet ír az Iron Dames, harmadszor fordulhatott volna elő, hogy tisztán női csapat nyer egy kategóriát, sokáig vezettek is, ám végül a dobogóról is lecsúsztak. Itt a 33-as Chevrolet Corvette nyert, Nick Catsburg, Ben Keating és Nicolas Varrone vezényletével.

18 F1-ből ismert név is indul hétvégén Le Mans-ban!