fbpx

Mutatjuk, hol veheted meg a Balatonringet, de lehet, hogy 470 millióért mégsem eladó?

Mielőtt belevágunk, tisztázzuk rögtön az elején, mert még mindig sokan keverik: a Balaton Park Circuit Balatonfőkajáron Veszprém vármegyében az a versenypályánk, amelyet most a hónap elején átadtak, a Balatonring pedig a Somogy vármegyei Sávoly településén a terveztek, de végül becsődölt, és félkészen maradt.

Eredetileg a spanyol Sedesa csoport akart fejleszteni a Balaton nyugati végében, és az ötlet jó is volt, hiszen az M7-es autópálya is közel, a sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtér is csak 29 km. 2010-ben azonban kiderült, visszavonják azt a hitelt, amit a magyar fél vállalt volna, így hiába tették le 2009-ben még az egyetlen MotoGP világbajnokunkkal, Talmácsi Gáborral az alapkövet, a beruházásból nem lett semmi. 2015-ben a bíróság megszűntnek nyilvánította a fejlesztő céget, 2017-ben kezdődött meg a felszámolás, és ennek lehet a záró aktusa az, hogy eladásra kerül a Balatonringből az, ami elkészült.

Ahogy az a műholdképen látható, visszacsinálni már nemigen lehet, ahhoz túl előrehaladott volt már a projekt, tovább vinni pedig azért lenne nehéz, mert most már nem felelne meg a létesítmény az azóta változott előírásoknak.

Balatonring 2005 Balatonring 2019
Képek forrása: ekozmu.e-epites.hu

Mindezt figyelembe véve érdemes ajánlatot tenni, a becsértéket 470 millió forintban állapították meg, immáron másodszor. A legnagyobb hitelezőjük mindenesetre vitatja ezen összeget, mert úgy érzik, áron alul kerülne értékesítésre a fejlesztendő terület, így ehhez nem járulnak hozzá. 2012 óta próbálják eladni egyébként, inkább kevesebb sikerrel.

Milyen lenne egy kör a Balatonringen? Az Assetto Corsában elkészült, íme:

Átok ülhet mindenesetre minden magyar MotoGP pályát álmodónak, mert mint az ismert, Hajdúnánásra is terveztek versenypályát, amelynek az előzetes költségvetése 65 milliárd forint volt, de az orosz-ukrán háború miatti beruházási stop miatt most lóg a levegőben.