fbpx

Kizártak két pilótát az F3-ból, mert más sorozatban is rajthoz álltak

Rendkívül szigorú, egy-egy versenyhétvégére szóló eltiltással sújtotta az FIA a Formula 3 két versenyzőjét, mivel úgy vettek részt egy másik versenysorozatban, hogy erről nem informálták a szériát.

Az áldozat a norvég és friss McLaren junior Martinius Stenshorne valamint a bolgár Alpine akadémista Nicola Tsolov. Mindkettejük bűne, hogy részt vettek más versenysorozatban, ám erről nem kértek engedélyt az F3 vezetőitől.

Az F3-as sportszabályzat 10.4-es pontja kimondja, hogy ha egy pilóta az F3 mellett egy másik együléses sorozatban kíván részt venni, akkor az FIA-tól és az F3 promóterétől is engedélyt kell kérniük erre. A sportszabályzat egész pontosan így fogalmaz: „[…] annak érdekében, hogy az FIA megfigyelője kijelölhető legyen, a csapatnak vagy a versenyzőnek legkésőbb a tervezett részvétel előtt tájékoztatnia kell az FIA-t és a promótert is a másik együléses sorozatban való részvételéről.”

Az előzetes bejelentés pedig azért fontos, mert az FIA megtudja vizsgálni, hogy azzal nem jut-e jogosulatlan előnyhöz a pilóta, mivel sok F3-as autókra épülő széria van, ahol bizonyos versenypályák is azonosak, amivel előnybe juthatnának a többiekhez képest.

A norvég Stenshorne április 27-28-a között Silverstone-ban részt vett a brit GB3-as bajnokság második fordulójában, ahol Formula 3-as autókkal versenyeznek a fiatalok, továbbá tesztelt is a sorozatban.

A szövetség által kiadott dokumentum alapján Stenshorne nem volt tisztában a bejelentési kötelezettségre vonatkozó szabályokkal. Csapata Hitech pedig tagadta, hogy tudtak volna a pilótájuk kiruccanásáról, noha a csapat maga is érdekelt a másik szériában is. Továbbá az FIA kijelentette, hogy ha megkapták volna a szükséges engedélykérést, akkor azt elutasították volna, mivel a két sorozat közti autók és a pálya egyezés miatt előnybe került a riválisaihoz képest. Emiatt a norvég négy büntetőpont mellett nem vehet majd részt az F3-asok silverstone-i hétvégjén.

Hasonló hibát vétett az Alpine fiatalja, Nikola Tsolov is. A bolgár az Eurocup 3 szezonnyitóján vett részt Spa-ban, ugyanabban az időpontban. Az indoklás hasonló, nem érkezett engedélykérés, de részt vett egy F3-as autókat használni szériában egy olyan pályán, ahova a nemzetközi sorozat is ellátogat majd. Büntetése ugyancsak négy pont, valamint az F3-as belga hétvégétől való eltiltás.

Robin Räikkönen karrierjéről lamentált két tapasztalt finn versenyző

Forrás :