fbpx

Ketten is első F3-as győzelmüket szerezték meg

A Hitech Pulse-Eight újonca, Martinius Stenshorne megszerezte első F3-as győzelmét a melbourne-i sprintversenyen.

Az első öt helyezett a rajtnál nem változott, a pole pozícióból induló van Hoepen Stenshorne-nel szemben védekezett, de megtartotta vezető helyét. ART-s csapattársa és hazai pályán vezető Christian Mansell maradt a harmadik helyen Oliver Goethe és Lindblad autója előtt.

Van Hoepen és Stenshorne azonban hamarosan több körön át tartó csatába keveredett. Ez azonban a többi riválisukat is játékba hozta, a top 10-et mindössze három másodperc választotta el egymástól. Stenshorne végül az 5. körben átvette a vezetést.

A 6. körben Mansellt már Lindblad támadta, majd PREMA versenyzője a 9-es kanyarban átvette 3. helyet. Közvetlenül a páros mögött Goethe ugyanebben a kanyarban elvesztette az 5. helyet Campos Racinges csapattársával, Mari Boyával szemben.

Mansell a 9. kör végére a 13. helyre esett vissza.

Az élen Stenshorne több mint két és fél másodperces különbséget épített ki van Hoepen előtt, de az ART versenyzőjét ezután Lindblad megelőzte.

Az élen folytatott küzdelemben Lindblad már jócskán DRS-távolságon belül volt norvég riválisával szemben, amikor a 13. kör elején áthaladtak a célvonalon, de a Safety Car beavatkozása megállította a támadást. A Van Amersfoort Racing versenyzője, Tommy Smith az 1-es kanyarban összeütközött Tasanapol Inthraphuvasak autójának hátuljával. A thaiföldi versenyző kiesett a versenyből, míg az ausztrál folytatta a versenyt.

A folytatásban Lindblad végig nyomás alatt tartotta Stenshorne-t, de előzni nem tudott, így utóbbi megszerezte élete első Formula 3-as győzelmét.

A futamot követően azonban négy versenyző is büntetést kapott, míg Kacper Sztuka versenyen kapott büntetését hatályon kívül helyezték.

Sztuka öt másodperces időbüntetést kapott a sprint során, mert négyszer is elhagyta a pályát. A verseny után a videóbizonyítékok megvizsgálása után azonban a stewardok megállapították, hogy a lengyel versenyző csak háromszor lépte túl a pályahatárokat, nem pedig négyszer, így a kiszabott büntetés érvénytelenítve lett. Sztuka így a 24. helyről a 16. helyre lépett előre.

Eközben Dino Beganovic öt másodperces időbüntetést kapott, amiért Sebastián Montoyát leszorította a pályáról.
Emellett Nikita Bedrin 10 másodperces időbüntetést kapott a sprintfutam befejezését követően, mert tartós előnyre tett szert Montoyával szemben azzal, hogy nem adta át a pozícióját a Campos pilótájának, miután a 10-es kanyar levágása után egymás mellé került a kolumbiai versenyzővel a 9-es kanyarban.

A Jenzer Motorsport versenyzője, Max Esterson öt másodperces időbüntetést kapott a futamot követően, mert négyszer hagyta el a pályát.

Végül Tommy Smith is 10 másodperces időbüntetést kapott, amiért ütközött Tasanapol Inthraphuvasakkal.


A vasárnapi főversenyen a Fornaroli a pole pozícióból indult, és megelőzte a Minì és Beganovic (nyitóképen) alkotta PREMA párost. A mezőny hátsó részében azonban sok volt az esemény, mivel az MP Motorsport versenyzője, Tim Tramnitz defektet kapott, miután összeütközött Tasanapol Inthraphuvasakkal.

A PHM AIX Racing versenyzője ezután Sophia Flörsch Van Amersfoort Racing autójának ütközött, és annak ellenére, hogy a boxba még mindketten vissza tudtak menni, autóik sérülései miatt kiállni kényszerültek. Ezután a Safety Car beavatkozására volt szükség, miután a Rodin Motorsport versenyzője, Joseph Loake és a Van Amersfoort Racing versenyzője, Tommy Smith összeütközött.

Az újraindítás után az első három helyezett sorrendje nem változott.

Az élen Fornaroli egy másodperces különbséget autózott ki Minìvel szemben. Az Alpine Akadémia juniorja egyre nagyobb nyomás alá került Beganovictól, aki a 12. körben meg is előzte őt. A PREMA versenyzője ezután gyorsan DRS-tartományba került Fornarolival szemben.

Minì a 13. kör végére a 9-es kanyarban újabb pozíciót veszített Browninggal szemben. Egy körrel később Beganovic ugyanebben a kanyarban átvette a vezetést Fornarolitól.

Közben Mari Boya és Sebastián Montoya gyorsan megelőzték Bedrint, így feljöttek az ötödik, illetve a hatodik helyre. Montoya aztán a 16. körben megelőzte Boyát az 1-es kanyarban, Wurz pedig követte a kolumbiait. Később azonban az osztrák átvette az ötödik helyet Montoyától.

Az első három helyezettet már csak másfél másodperc választotta el egymástól, Minì azonban kezdett erős tempót mutatni, és felzárkózott Browningra a harmadik helyre.

Végül Beganovic szerezte meg a győzelmet, Fornaroli a második helyen végzett, míg Minì az év első dobogós helyezését szerezte meg.

https://twitter.com/Formula3/status/1771676767033479233