fbpx

Lawson egy szombati hatalmas baleset miatt elbukta az idei bajnoki címet

A Red Bull juniorja, Liam Lawson lemaradt a japán Super Formula bajnoki címéről a vasárnapi szezonzárón, Suzukában. A Forma-1-es pályán rendezett két verseny második futamán elért második helye nem volt elég ahhoz, hogy letaszítsa Ritomo Miyatát a tabella éléről.

Miyata a harmadik helyen végzett Lawson mögött a szezonzáró futamon, ezzel pedig megszerezte első Super Formula bajnoki címét. Lawson a második lett, mindössze fél ponttal a harmadik helyen záró Tomoki Nojiri előtt.

A szezonzáró hétvégét beárnyékolta egy súlyos baleset a szombati futamon. A 4. körben Ukyo Sasahara és Hiroki Otsu összeütközött a 130R kanyarban. Mindkét autó kicsúszott a pályáról, Sasahara autója pedig a levegőbe röppent, átrepült a gimifal felett, és védőkerítésbe csapódott. Az autó teljes hátsó része leszakadt. Sasaharát a mentők kiszabadították a roncsok közül, és kórházba szállították, ahol éjszakára ott tartották megfigyelésre. Szerencséjére csak agyrázkódást szenvedett a balesetben.

A baleset következtében a szombati futamot piros zászlóval leintették, és nem indították újra a pálya szélén keletkezett károk miatt. Ez sem segített Lawsonnak.

Egy elrontott kvalifikáció után, amelyet piros zászlóval állítottak meg a gyors köre közben. A futam megszakításakor csak a hatodik helyen állt, míg riválisa, Miyata a másodikon, Nojiri pedig nyert.

„Azt hiszem, a dobogóért harcolhattunk volna [ha a versenyt nem fújják le idő előtt]” – mondta Lawson.

Az új-zélandi, aki a sérült Daniel Ricciardo pótlásaként öt Forma-1-es futamon is indult az idei szezonban az AlphaTauri színeiben, pole pozícióval kezdte a vasárnapot, de a rajtnál lemaradt Kakunoshin Ota mögött, aki végül megnyerte a futamot. Így Lawson lemaradt a bajnoki címről.

Liam Lawson Barbie Kenjévé változott, barátnőjének köszönhetően