fbpx

Hivatalos: Szintet lép az F1 Academy bajnoka

Alig egy héttel azután, hogy Marta García megnyerte az F1 Academy első szezonját hivatalossá vált, hogy szintet lép. A spanyol pilótanő 2024-ben a férfiak között is megmutathatja majd magát. Egy fokkal magasabb szintetn, a Formula Regional European Championship by Alpine (FRECA) sorozatban.

Ez pedig azt is jelenti, hogy sikeres lett az első női évad. Hiszen a sorozatot nem titkoltan azzal a céllal hozták létre, hogy segítsék a tehetséges női pilótákat egyre magasabb szintre juttatni a nemzetközi mezőnyben.

A 23 éves García – akárcsak idén – jövőre is a Prema csapat színeiben versenyezhet majd. Ráadásul a sorozat, az F1 Academy, a gumiszállító Pirelli, valamint az autókat készítő Tatuus közösen osztozik majd a teljes éves ülés jelentette költségeken.

A FRECA 2021-ben alakult sorozat a korábbi Formula Renault Eurocup és a Formula Regional European Championhsip összeolvadásából. Ugródeszkát jelent a nemzeti F4 és a nemzetközi F3 között. A FRECA és az F1 Academy között megkötött megállapodás része továbbá az is, hogy a sorozat legjobb csapatainak biztosítanak egy negyedik autót is, az F1 Academy dobogósainak számára a jövőben.

„Nagyon boldog és izgatott vagyok, hogy jövőre a FRECA-ban versenyezhetek. Az F1 Academyből érkezve ez egy hatalmas lépés lesz. Tudjuk, hogy sokat kell majd dolgozni a csapattal a siker érdekében, de elszánt vagyok, hogy jól szerepeljek. Nem tudom eléggé megköszönni az F1 Academynek. Ez egy fantasztikus kezdeményezés és a helyes módja annak, hogy a legjobb eredményeket elérő versenyzőket megpróbálják eljuttatni magasabb szintre.” – fogalmazott izgatottan García.

„Nagyon örülünk, hogy 2024-ben is folytathatjuk a közös munkát Martával. Lenyűgözött minket a hozzáállása és a profizmusa. A fejlődés, amin keresztül ment az évben megmutatta, hogy készen áll a következő szintre. Ez a lépés egy nagyszerű bizonyíték az F1 Academy fiatal, tehetséges nők kinevelésében végzett munkájának. A FRECA egy kihívásokkal teli, kemény széria, de szerintünk Marta felfog nőni a tempóhoz és támogatni fogjuk abban, hogy a lehető leggyorsabb tudjon lenni.” – jelentette ki René Rosin a Prema csapatvezetője.

Ennek a sorozatnak az erejét mi sem mutatja jobban, hogy a korábbi évek meghatározó versenyzői kivétel nélkül már a Formula 3-ban szerepelnek. Az idei bajnok, Andrea Kimi Antonelli annyira meggyőzően teljesített, hogy egy lépcsőt kihagyva rögtön az F2-ben kapott ülést, egy lépésre a Forma-1-től.

Marta García az F1 Academy első bajnoka, George Russell adta át a díjat a dobogósoknak

Forrás :