fbpx

Danica Patrick finoman leszólta a női bajnokságokat

A Sky Sports F1-es szakértője, a korább NASCAR és Indycar versenyző Danica Patrick Jamie Chadwicket nevezte meg, mint nyilvánvaló női jelöltet egy esetleges, jövőbeni Forma-1-es ülésre.

A Sky F1 Podcastnak nyilatkozva azt sugallta, hogy Chadwick és Hailie Deegan is képes lehet arra, hogy versenyképes legyen a Forma-1-ben.

„Tegnap este beszélgettünk Jamie Chadwickről, aki most az Államokban versenyez” – mondta Patrick. „Azt hiszem, összeállt az Andrettivel. Nyilvánvalóan úgy tűnik, hogy elég jó jelölt arra, hogy lehetőséget kapjon.”

„Ott van Hailie Deegan is, aki NASCAR off-road jellegű dolgokat csinál. Ő már nagyon régóta vezet. Belegondolok, hogy mióta van a pályán, és aztán arra gondolok, hogy hűha, ő még csak, nem is tudom pontosan, talán 20 vagy 21 éves. Azt mondom, hogy hűha, ő elég fiatal.”

Deegan egyébként júliusban lett 22 éves.

Chadwick eközben, az F1-es Williams akadémiájának tagja, ás miután fölényesen megnyerte a W Series három (összes) szezonját, jelenleg az Indy NXT-ben versenyez.

Patrick véleményt mondott arról is, hogy a nőknek hogyan kellene előrelépniük az autósportban. Meglátása szerint kivételezés nélkül, ugyanazt az utat kell(ene) járniuk, mint a fiúknak/férfiaknak.

„Úgy gondolom, mint valaki, aki nyilvánvalóan nő(ként volt jelen az autósportban), úgy kell feljönnöd, mint a normálisaknak. És van egy kis… nem kritikám, de véleményem a női szériákról. Hogy ez rendben van, lehetőséget adhat néhány olyan embernek, akik másképp nem kapnának lehetőséget, hogy megmutassák, mire képesek, de végül a fiúk ellen kell majd versenyezned.” – mondta.

2023-ban a Forma-1-gyel partnerségben megalakult az F1 Academy Susie Wolff vezetésével, mint ügyvezető igazgató, aki nevezetesen az utolsó nőként vett részt némileg a Forma-1-ben egy szabadedzés keretében, még 2014-ben.

Az F1 Academy egy kizárólag nőknek létrehozott együlésesbajnokság, amelynek célja a fiatal női tehetségek támogatása.

Patrick azonban úgy véli, hogy nem szabadna rövidíteni a motorsport legmagasabb szintjére való feljutás útját, és elméletét a golfhoz hasonlítja.

„Ha golfot nézel, sokszor megfigyeled, hogy egy golfozó, aki talán nem olyan magasan rangsorolt, felnő a feladathoz, bárkivel is golfozik, és szerintem ez minden sportágban megtörténik” – magyarázta.

„Ezért láthatjuk, hogy a legjobbak közül néhányan a legjobbakkal akarnak gyakorolni és együtt lenni, mert így még jobbak lesznek. Ha kivonod magad valamiből, az nem a legjobb, akkor az kihat az erőfeszítésed szintjére, a mentális célodra, arra, hogy mit hiszel el magadról. Szóval, tényleg a legkeményebb helyzetekbe kell helyezned magad, és akár korán is megteheted ezt, mert ez csak egyre nehezebb lesz.”

Patrick szeretné, ha a nők is lehetőséget kapnának a motorsportban, de úgy véli, hogy a legjobb tehetségek kiválasztásához megfelelő tesztekre lenne szükség.

„Egyszerűen úgy gondolom, hogy megfelelő tesztek kellenének, hogy láthassuk, hogy egy női versenyző elég gyors-e. Nagyszerű módja ez annak, hogy megtudjuk, hogy kell-e a következő lépés ” – mondta.

„Úgy gondolom, minél többször hozod magad olyan helyzetbe, hogy megmutathasd, mire vagy képes, annál jobb leszel. És mindig jobb, ha az autóban ülsz, mintha nem ülnél. Úgyhogy szerintem a több(féle) autó, a több pályán töltött idő és a több lehetőség, hogy megmutasd, mire vagy képes, az mindig jó dolog.”

Danica Patrick F1-es kijelentésén kiakadtak a nők

Forrás :