fbpx

F1 Academy: Három különbőző győztes ünnepelhetett Valenciában

A Forma-1 által életre hívott női bajnokság, az F1 Academy túl van a második versenyhétvégéjén. A valenciai 3 versenyen három különböző győztes született.

Az első versenyen, szombaton, az MP Motorsport versenyzője, Hamda Al Qubaisi az 1-es kanyarban átvette a vezetést Nerea Martítól, majd megállíthatatlan volt. Ezzel megszerezte első győzelmét az F1 Academy-ben.

Az ART Grand Prix versenyzője, Chloe Grant a 3. helyről indult, de két pozíciót visszaesett az 1. körben, amikor csapattársa, Lena Bühler és az MP Motorsport másik versenyzője, Amna Al Qubaisi megelőzte őt.

Eközben a PREMA versenyzője, Marta García, a hazai pályáján, a 12. helyről a 9.-re lépett előre, majd a sikánba érve belülről előzte meg Chloe Chongot, így a 8. helyen végzett.

Az utolsó körökben H. Al Qubaisi kényelmes, több mint két másodperces különbséget tudott kialakítani Martíhoz képest.

Csapattársa és testvére, A. Al Qubaisi számára nem mentek ilyen simán a dolgok. A harmadik helyen futott be, de két 5 másodperces időbüntetést kapott, így Bühler megörökölte a dobogós helyezést.

A második versenyen Bianca Bustamante aratott rajt-cél győzelmet, így megszerezte első győzelmét a 2023-as F1 Academy szezonban. miután visszaverte Lena Bühler és Hamda Al Qubaisi támadásait.

Bustamante és csapattársa, Chloe Chong az első sorból rajtolt, azonban Bühler tökéletes rajtja lehetővé tette számára, hogy megelőzze Chongot és a második helyen haladjon tovább.

A Safety Car már az első körben pályára hajtott, miután az MP Motorsport versenyzői, Emely de Heus és Carrie Schreiner összeértek, melynek következtében a holland versenyző a kavicságyban kötött ki. Abbi Pulling szintén belekeveredett az esetbe. Miután segítséget kapott a stewardoktól, hogy újra be tudjon szállni a versenybe, a pályára, de Heus fekete zászlót kapott.

Az újraindítás után a helyi Marta García (a képen) hat helyet javított a nyolcadik helyig, majd tovább menetelt előre az 5. pozícióba.

Eközben Bustamante 0,8 másodperces előnyt tartott Bühlerrel szemben, akinek hamarosan hátrafelé, H. Al Qubaisira kellett figyelnie. Az 1. futam győztese, a 7-ről rajtolt, és végül a harmadik helyre lépett előre.

A versenyt Bustamante nyerte Bühler és H. Al Qubaisi előtt.

A vasárnap megrendezett harmadik futamot a helyiek örömére Marta García nyerte. Ezzel a spanyol lány a szezon eddigi hat versenyének felét megnyerte. A valenciai harmadik versenyen kényelmes előnnyel aratott rajt-cél győzelmet. A második helyen a szintén spanyol Nerea Martí végzett, Abbi Pulliung előtt.

A második helyről induló Pulling az első kanyarban elvesztette a pozícióját Martíval szemben. Eközben a mezőny további részében Jessica Edgar Lola Lovinfosséval csatázott, míg az MP Motorsport testvérpárja, Amna és Hamda Al Qubaisi egymással küzdött. Sajnos a a Edgar első szárnya megsérült, így kénytelen volt a boxba menni.
Martí igyekezett közelebb kerülni élen haladó honfitársához, és két másodpercre csökkentette a lemaradást. A különbség tovább csökkent, miután Lovinfosse és Chloe Grant érintkeztek. A francia versenyző a kavicságyba csúszott, ami miatt a biztonsági autó is szerephez jutott, és a mezőny hat körrel a vége előtt összetorlódott.

A verseny utolsó körében a PREMA versenyzője, Chloe Chong és a Rodin Carlin versenyzője, Megan Gilkes összeütközött és a kavicságyban ragadtak. Ez viszont lehetőséget adott Edgarnak, hogy megszereznie a a verseny utolsó pontszerző helyét.

Az élen végül García egy másodperces előnnyel végzett Martí előtt.

A pontverseny állása (Top 5):

1. Marta García – 96 p
2. Hamda Al Qubaisira – 71 p
3. Nerea Martí – 54 p
4. Léna Bühler – 51 p
5. Amna Al Qubaisi – 49 p

 

Forrás :