fbpx

F1 Academy: Hétvégén elrajtolnak a csajok is!

Hétvégén elrajtol a Forma-1 által a női versenyzők számára létrehozott bajnokság. Nem a W Seriesről van szó, hanem a vadiúj F1 Academy-ről.
 
Bár az F1 Academy bejelentésekor az volt akommunikáció, hogy az új bajnokság nem a W Series helyett jött létre, hanem annak amolyan kiegészítéseként. Ehhez képest a W Series tavalyi szezonja anyagi okoktól idő előtt ért véget, idén pedig se híre, se hamva… Valójában ez várható volt.
 
Hamarosan kezdetét veszi azonban az F1 Academy első szezonja, 15 versenyzővel, 5 csapattal. A lányok F4-es szintű Tatuus autókat vezetnek majd. Az előzetes kommunikáció szerint a bajnokság célja, hogy a gokart után segítsen a lányoknak a formaautózás első szintjén, és könnyebben továbbléphessenek majd F3-as bajnokságokba.
 

Csapatok és versenyzők:

Campos Racing
Nerea Marti – #1
Lola Lovinfosse – #2
Maite Caceres – #3
 
MP Motorsport
Hamda Al Qubaisi – #4
Emely de Heus – #5
Amna Al Qubaisi – #6
 
ART Grand Prix
Lena Buhler – #7
Carrie Schreiner – #8
Chloe Grant – #9
 
Rodin Carlin
Abbi Pulling – #10
Jessica Edgar – #11
Megan Gilkes – #12
 
PREMA Racing
Chloe Chong – #14
Marta Garcia – #15
Bianca Bustamante – #16
 
A szezon 7 fordulóból, összesen 21 versenyből áll majd.
 

Versenynaptár:

1. Április 28-29, Spielberg (Ausztria)
2. Május 5-7, Valencia (Spanyolország)
3. Május 19-21, Barcelona (Spanyolország)
4. Június 23-35, Zandvoort (Hollandia)
5. Július 7-9, Monza (Olaszország)
6. Július 29-30, Le Castellet (Franciaaország)
7. Október 20-22, Austin (USA)
 
Márciusban bejelentették, hogy 2024-ben a bajnokság már a Forma-1-es naptárhoz igazodik majd.Minden hétvégén két kvalifikációt és három futamot rendeznek.
 
Márciusban megerősítették, hogy Susie Wolff lesz az F1 Academy ügyvezető igazgatója. Wolff versenyzői tapasztalatai mellett korábban megalapította a Dare to be Different kezdeményezést, legutóbb pedig a Venturi Formula E csapat csapatfőnökeként, majd vezérigazgatójaként tevékenykedett.
 
Wolff reméli, hogy a sorozat „világszerte inspirálni tudja majd a nőket, hogy kövessék az álmaikat”.
 
Az F1 Academy versenyeit élőben nem közvetítik, azokat a bajnokság közösségi profiljain lehet majd követni posztok (képek, videók, szöveges bejegyzések) formájában, valamint live timing lesz elérhető. A versenyhétvégék összefoglalói a versenyek utáni szerdán lesznek elérhetőek F1TV-n és a közösségi oldalakon.