fbpx

Hétvégén újra F1! Készítsd el a hollandok almás pitéjét!

Holland Nagydíjhoz holland recept dukál! Ezért a mostani választásom a Hollandse appeltaart, vagyis a hollandok almás pitéjére. Ami valójában egészen olyan, mint az általunk ismert almás pite, csak kerek tortaformában, és lereszelt, csak felkockázott almával.

A hétvégi versenyre ideális délutáni desszert. 🙂

Hozzávalók, 21 cm-es tortakerethez:
  • 375 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 185 gramm vaj
  • 165 gramm porcukor
  • 2 kisebb tojás
  • legalább fél kiló alma (már magház eltávolítása után ennyi)
  • 55 gramm kristálycukor
  • fahéj
  • zsemlemorzsa
Elkészítés:

Egy tálba mérd ki a lisztet, sütőport, vajat, porcukrot és add hozzá az egyik tojást. Ebből a mixből gyúrj tésztagombócot. Eleinte lehet nem fogod elhinni, hogy össze fog állni, száraznak tűnik majd, de hidd el, össze fog, csak türelemmel kell lenni és gyúrni. 🙂

Ha gombócba formálódott a tészta, takard le és tedd félre, míg előkészíted az almát.

Az almáknak távolítsd el a magházát és kockázd fel. Ha zavar a héja, meg is hámozhatod, de ez egyáltalán nem szükséges.

A felkockázott alaposan szórd meg fahéjjal és add hozzá az 55 gramm kristálycukrot.

A tésztagombóc kb. egyharmadát tedd félre „rácsnak”, a maradék kétharmadot pedig nyújtsd kör alakúra, majd helyezd bele a kivajazott tortaformába, tortakeretbe úgy, hogy a forma oldalára is „felmásszon”. Könnyen szakad a tészta, de ne ess kétségbe, kézzel össze lehet újra nyomkodni, meg lehet foltozni.

Ha a tészta a helyére került, az alját szurkáld meg egy villával, majd vékonyan szórd meg zsemlemorzsával.

Ez után szedd bele a fahéjas-cukros almát.

A félretett 1/3 tésztából sodorj vékony rudakat, melyeket „rácsként” helyezz az alma tetejére.

Verd fel a másik tojást és kend meg vele a tészta hozzáférhető részeit.

Előmelegített sütőben 170 fokon (alsó-felső sütés) 60 percig süsd!