Holland Nagydíjhoz holland recept dukál! Ezért a mostani választásom a Hollandse appeltaart, vagyis a hollandok almás pitéjére. Ami valójában egészen olyan, mint az általunk ismert almás pite, csak kerek tortaformában, és nem lereszelt, hanem felkockázott almával.
A hétvégi versenyre ideális délutáni desszert. 🙂
Hozzávalók, 21 cm-es tortakerethez:
- 375 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 185 gramm vaj
- 165 gramm porcukor
- 2 kisebb tojás
- legalább fél kiló alma (már magház eltávolítása után ennyi)
- 55 gramm kristálycukor
- fahéj
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
Egy tálba mérd ki a lisztet, sütőport, vajat, porcukrot és add hozzá az egyik tojást. Ebből a mixből gyúrj tésztagombócot. Eleinte lehet nem fogod elhinni, hogy össze fog állni, száraznak tűnik majd, de hidd el, össze fog, csak türelemmel kell lenni és gyúrni. 🙂
Ha gombócba formálódott a tészta, takard le és tedd félre, míg előkészíted az almát.
Az almáknak távolítsd el a magházát és kockázd fel. Ha zavar a héja, meg is hámozhatod, de ez egyáltalán nem szükséges.
A felkockázott alaposan szórd meg fahéjjal és add hozzá az 55 gramm kristálycukrot.
A tésztagombóc kb. egyharmadát tedd félre „rácsnak”, a maradék kétharmadot pedig nyújtsd kör alakúra, majd helyezd bele a kivajazott tortaformába, tortakeretbe úgy, hogy a forma oldalára is „felmásszon”. Könnyen szakad a tészta, de ne ess kétségbe, kézzel össze lehet újra nyomkodni, meg lehet foltozni.
Ha a tészta a helyére került, az alját szurkáld meg egy villával, majd vékonyan szórd meg zsemlemorzsával.
Ez után szedd bele a fahéjas-cukros almát.
A félretett 1/3 tésztából sodorj vékony rudakat, melyeket „rácsként” helyezz az alma tetejére.
Verd fel a másik tojást és kend meg vele a tészta hozzáférhető részeit.
Előmelegített sütőben 170 fokon (alsó-felső sütés) 60 percig süsd!