Szeretnél valami alkalomhoz illő ételt készíteni a Kanadai Nagydíj hétvégéjére? Akkor van számodra egy javaslatunk!
Úgy tartják, hogy az első bagelt 1683-ban sütötték Bécsben, ajándékba a lengyel királynak, majd gyorsan terjedni kezdett. Lengyelországban várandós nőknek is adták ajándékba, hogy szerencsét hozzon és egészséges gyermek szülessen.
Az 1920-as években a zsidó bevándorlóknak köszönhetően terjedt el az Egyesült Államokban és vált rendkívül népszerűvé ez a pékáru. De nem csak az Egyesült Államokban, hanem az egész amerikai kontinensen közkedvelt. Olyannyira, hogy van külön kanadai verziója is.
Montreal bagel vékonyabb, nagyobb lyuk van a közepén és édesebb is, mivel sütés előtt mézes vízben fürösztik a tésztát.
Mire lesz szükséged, ha a Kanadai Nagydíj hétvégéjén ezt a kanadai bagelt szeretnéd elkészíteni?
Hozzávalók:
- 235 g langyos víz
- 2 teáskanál juharszirup (mézzel helyettesíthető)
2 teáskanál instant élesztő - 440 g liszt (legjobb BL 80-as kenyérliszttel, de sima liszttel is működik)
- 1 teáskanál só
- tetszőleges magvak (szezámmag, mák, chia mag, stb)
- A vízfürdőhöz további 45 g méz
A langyos vizet, a juharszirupot (vagy mézet), az élesztőt, a sót és a lisztet gyúrd egynemű, sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsosnak tűnik gyúrás után is, adj még hozzá egy kis lisztet. Ha ez megvan, takard le és várd meg míg meleg helyen a duplájára kel.
Miután megkelt, oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és mindegyiket gyúrd golyóvá. A golyók közepébe mélyeszd bele a hüvelykujjaidat, míg át nem lyukad, így könnyen kialakíthatod a gyűrű formát. Itt megnézheted, hogyan.
Ha mind a 8-at megformáztad, takard le őket és hagyd még dagadni őket egy kicsit. Addig egy magas falú edényben forralj kb 3 liter vizet, amihez hozzáadod a 45 g mézet.
Ha felforrt a víz, vedd vissza egy kicsit a hőfokot, ne lobogjon nagyon a víz. Közben melegítsd elő a sütőt 230 fokra.
Ezt követően tegyél a vízbe egyszerre annyi bagelt, amennyi kényelmesen elfér a víz tetején, és hagyd benne őket 1 percig az egyik, majd 1 percig a másik oldalukkal felfelé. Ez után egy szűrőkanál segítségével szedd ki őket egy sütőpapíírral bélelt tepsire, szórd meg a tetejüket magokkal, majd süsd őket kb 20 percig, míg a tészta aranybarna nem lesz.
Vízszintesen kettévágva kiváló szendvics alap.
Jó étvágyat! 🙂