A patatas bravas az egyik legnépszerűbb spanyol tapas. Előételnek, köretnek vagy snacknek szokták alkalmazni. Ideális ételválasztás a tévé elé, a Forma-1-es Spanyol Nagydíj megnézéséhez!
A spanyol patatas bravasnak két fő eleme van: a burgonya és a szósz.
A bravas szósz élénkpiros és enyhén csípős. Innen ered a brava név, nagyjából azt jelenti, hogy erős/vad, bátor.
A patatas bravas egy másik változatában a sült krumpli a bravas szósz mellett fokhagymás alioli öntetet is kap.
Hozzávalók kb 4 főre:
- 4 közepes méretű burgonya
- Olaj a sütéshez
- Só
A bravas szószhoz:
- 80 ml olaj
- 2 evőkanál füstölt, csípős fűszerpaprika
- 1,5 evőkanál liszt
- Kb 240 ml húsleves alaplé (vagy vegetáriánus verzió esetén zöldségleves alaplé)
- Só
A bravas elkészítése:
Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben közepes fokozaton.
Add hozzá a fűszerpaprikát és a lisztet, folyamatos kevergetés mellett.
Add hozzá az alaplevet.
Folyamatos kevergetés mellett lassan besűrűsödik. Ha túl híg marad, adj hozzá még egy kis lisztet.
Az aiolihoz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 160 ml olaj
- 1 tojássárgája
- Só
- 1 teáskanál citromlé
Hámozd meg és aprítsd fel a fokhagymagerezdeket, a lehető legapróbbra.
Válaszd szét a tojást. A tojássárgáját és a sót keverd el a zúzott fokhagymával. (A fehérjére nincs szükség, lefedve félreteheted a hűtőbe egy holnapi rántottához például.)
Nagyon lassan, apránként kezdd el belekeverni az olajat, miközben folyamatosan kevered a fokhagymás keveréket.
Amint a keverék kezd sűrűsödni, hozzákeverjük a citromlevet. Így sima, fokhagymás majonézt kapsz.
Ha készen vannak a szószok, a krumplit kockázd fel, majd sós vízben főzd pár percig. Semmiképp se főzd szét!Ez után szedd ki egy konyharuhára, és itasd fel róla a vizet.Ezt követően bő olajban süsd meg a krumplit.
Ha a krumpli kész, szedd tányérra, és locsold meg a szószokkal.
Jó étvágyat!
(Ui.: Aioli szósz készen is vásárolható a nagyobb boltokban. A majonézek környékén keresd!)