fbpx

Patatas bravas: krumpli falatok a Spanyol Nagydíjra

A patatas bravas az egyik legnépszerűbb spanyol tapas. Előételnek, köretnek vagy snacknek szokták alkalmazni. Ideális ételválasztás a tévé elé, a Forma-1-es Spanyol Nagydíj megnézéséhez!

A spanyol patatas bravasnak két fő eleme van: a burgonya és a szósz.

A bravas szósz élénkpiros és enyhén csípős. Innen ered a brava név, nagyjából azt jelenti, hogy erős/vad, bátor.

A patatas bravas egy másik változatában a sült krumpli a bravas szósz mellett fokhagymás alioli öntetet is kap.

Hozzávalók kb 4 főre:

  • 4 közepes méretű burgonya
  • Olaj a sütéshez

A bravas szószhoz:

  • 80 ml olaj
  • 2 evőkanál füstölt, csípős fűszerpaprika
  • 1,5 evőkanál liszt
  • Kb 240 ml húsleves alaplé (vagy vegetáriánus verzió esetén zöldségleves alaplé)

A bravas elkészítése:

Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben közepes fokozaton.
Add hozzá a fűszerpaprikát és a lisztet, folyamatos kevergetés mellett.
Add hozzá az alaplevet.
Folyamatos kevergetés mellett lassan besűrűsödik. Ha túl híg marad, adj hozzá még egy kis lisztet.

Az aiolihoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 160 ml olaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál citromlé

Hámozd meg és aprítsd fel a fokhagymagerezdeket, a lehető legapróbbra.
Válaszd szét a tojást. A tojássárgáját és a sót keverd el a zúzott fokhagymával. (A fehérjére nincs szükség, lefedve félreteheted a hűtőbe egy holnapi rántottához például.)
Nagyon lassan, apránként kezdd el belekeverni az olajat, miközben folyamatosan kevered a fokhagymás keveréket.
Amint a keverék kezd sűrűsödni, hozzákeverjük a citromlevet. Így sima, fokhagymás majonézt kapsz.

Ha készen vannak a szószok, a krumplit kockázd fel, majd sós vízben főzd pár percig. Semmiképp se főzd szét!Ez után szedd ki egy konyharuhára, és itasd fel róla a vizet.Ezt követően bő olajban süsd meg a krumplit.

Ha a krumpli kész, szedd tányérra, és locsold meg a szószokkal.

Jó étvágyat!

(Ui.: Aioli szósz készen is vásárolható a nagyobb boltokban. A majonézek környékén keresd!)