fbpx

Ponyva-1: „Forma-1-es” ponyvaregény földönkívüliekkel

Merő kíváncsiságból olvastam augusztusban egy könyvet, ami mint F1-rajongót, mint F1-es újságírót és mint nőt is kiakasztott. De Insta sztoriban tett megjegyzéseim meglepően sok reakciót kaptak és többekkel próbáltuk megvitatni a miérteket (nem jutottunk megoldásra). Ez adott egy ötletet egy komolytalan „rovathoz”, melynek keretében leások az F1-témájú regények legsötétebb bugyraiba, hogy nektek már ne kelljen. 😀

Így aztán ezen Ponyva-1 rovat keretében időről időre bemutatok majd egy F1-es témájú (ponyva)regényt. Először kb 4 ilyen könyvet terveztem, de időközben kiderült, hogy sokkal több ilyen van, mint gondoltam, régebbiek is, frissebbek is, magyar szerzőtől is és külfölditől is.

Az első „áldozatom” az a könyv lesz, ami az ötletet adta: Csorba Szilvia – Hajszára hangolva, melyek alcíme: Formula H és az idegenek.

Facebook hirdetésként jött az arcomba, rákattintottam (hatékony volt a hirdetés). Aztán elolvastam a fülszöveg első mondatát: „Egy izgalmas kalandregény az együléses autóversenyzés legújabb, hidrogén-meghajtású kategóriájáról és a földönkívüliek bizarr játszmájáról.” Először bevallom felnevettem, aztán arra jutottam, hogy ez nekem kell. Bár sejtettem, hogy házhoz megyek a pofonért.

Számomra ez kevéssé volt kalandregény, inkább egy „romantikus” lányregény (amit nem szeretek) és egy fantasy-szerűség elegye. Mondanám, hogy sci-fi, de nem az, mert semmi valóságos, tudományos nincs benne.

Minden akart lenni egyszerre, és végül nem lett semmi. A felütés alapján akár tetszhetett is volna, hiszen az F1 a mindennapjaim része, és az űrkutatós téma is kedvelt számomra (persze a valós, reális, nem a patakiattila-féle).

De ez nagyon nem nekem íródott, és az a baj, hogy arra sem jöttem rá, hogy akkor kinek.

  • Az F1 fanok lennének a célközönség? Nekik nem lesz elég F1-es, és bugyutácska is, a férfi közönség ráadásul szerintem pillanatok alatt dobná el.
  • Az űrkutatás-kedvelők? Ők kb sértésnek vennék.
    F1-et alapvetően nem ismerő tinédzser lány lehet az, akinek tetszhet, de az meg azért nem fog hozzányúlni, mert elriasztja a versenyautó a borítón.
  • Az az érzésem, hogy a szerző beledobált ebbe a könyvbe mindent, ami ő lenni szeretne és amit kedvel, de egyik témában sem jártas annyira sajnos, hogy tudjon róla írni. Arra jutottam, hogy ez 400 oldal fan fiction, de annak sem acélos.

Pedig minden el lett követve a sikerért: ott van az F1 kapcsán már agyonhasznált „hajsza”, mint hívószó (Hajsza a győzelemért [Lauda-Hunt film], Hajsza a túlélésért [Drive to Survive, Netflix]), F1-es stockfotó a borítón, és ha ebből még nem lenne világos, hogy „autóversenyzős” a téma, még ott a kockás zászló elem is. Ehhez képest majdhogynem jelentéktelen volt a történetben a versenyzés szerepe, tök másra számítottam.

Olyan érzésem volt, mintha egy lány naplóját olvastam volna, aki túl sok amcsi filmet nézett, mert minden klisé benne van. Úgy jellemezném, hogy egyfajta elegye a „A csaj nem jár egyedül”-szerű filmnek, a Harmadik típusú találkozásoknak, egy venezuelai szappanoperának, és a Verdák 3-nak, megspékelve némi patakiattilás, „szektás” vonallal. Lehet van, akinek bejön, de nekem ez több, mint komolytalan volt.

A karakterek nincsenek igazán felépítve, felszínesek, középszerűek. A történések olykor szinte felsorolás szerűek, a párbeszédeknek semmi mélységük. A leírások valamivel jobbak, bár sokszor feleslegesek, csak hely kitöltők, ahogy egy csomó „Szia, hogy vagy? Jól, és te? Én is, köszi” jellegű párbeszéd is.

Nem stimmel az autóversenyzős vonal, nem stimmel az újságírós vonal, nem stimmel az „űrlényes” téma. Oké, hogy ez fikció, de akkor legyen totálisan az, legyen fantasy, akkor érezzem, hogy annak is szánták, de ahhoz meg ez túl hétköznapi és egyszerű.

Spoiler következik:

Egy magyar író/újságíró nőt elrabolnak a földönkívüliek. Egy ismeretlen házban, ismeretlen helyen, egy szigeten ébred, távol a megszokott civilizációtól. Kiderül, hogy ott van egy férfi is. A lány felismeri, híres autóversenyző, de a fickó (akit szintén elraboltak) nem tudja magáról, hogy kicsoda, és idővel a lány emlékei is eltűnnek. Egymásba szeretnek (micsoda meglepetés!), minden idilli a szigeten ahol egyébként mindennel el vannak látva. Később visszakeverednek a korábbi életükbe.

A csaj emlékszik rá, mi volt a szigeten, a versenyzőnek minden kiesett. Ellenben kiderül, hogy az elrablásuk alatt a nő teherbe esett a versenyzőtől, ezzel pedig keresztülhúzták az UFÓ-k számításait, mert ők akartak a csaj által szaporodni, a versenyzőtől a hidrogén-hajtású autójának technológiáját akarták megtudni. Vagy valami ilyesmi…

Végül csak visszatérnek a férfi emlékei is, és a nővel együtt ki akarják deríteni, miért lettek elrabolva. Ehhez találnak valami szektát, ott több napot eltöltenek, a való életben is egymásba szeretnek (nahát!), és megtudják, mit akartak tőlük a földönkívüliek.

Egyébként a versenyző nős volt már, de míg ő UFO-kutatott meg beleszeretett a másik csajban, a feleségét elszerette a csapattársa. 😀