fbpx

Ponyva-1: Egy F1-es bajnok nyomozónak áll és a bunyótól sem riad vissza

Ezen Ponyva-1 rovat keretében időről időre bemutatok majd egy F1-es témájú (ponyva)regényt. Először kb 4 ilyen könyvet terveztem, de időközben kiderült, hogy sokkal több ilyen van, mint gondoltam, régebbiek is, frissebbek is, magyar szerzőtől is és külfölditől is…

Mostani alanyom nagyon nem olyan, mint amit a rovat első részében mutattam. Külföldi, férfi szerzős (Alastair MacLean) regény és nem volt olyan rossz, mint amilyennek előzetesen vártam.

Először is le kell szögezni, hogy a könyv 1973-ban íródott (eredeti címe: The Way to Dusty Death), a magyar kiadás 1990-es. Ennek okán a szóhasználatba, kifejezésekbe nem kötnék bele*.

*pl: Odapillantottak a depóba, ahol Harlow pontosan a barakk előtt ült egy lócán.

Ahogy elkezdtem olvasni, pár oldal után arra jutottam, hogy kicsit katyvasz, csapongó, és nehezen követhető, hogy ki kicsoda és mi is a szerepe.

Időközben utánanéztem a könyvvel kapcsolatos információknak, és kiderült, hogy a skót szerző, Alistair MacLean a történetet eredetileg forgatókönyvnek szánta. Úgy volt, hogy MacLean barátja, Jackie Stewart lesz a film főszereplője. Mozifilm nem lett belőle, könyvként jelent meg, majd 1995-ben készült belőle tévéfilm.

Viszont az, hogy forgatókönyvnek íródott, talán magyarázza azt, hogy a könyv történetvezetése nem kristálytiszta.

Mint krimi, tűrhető, F1-es oldalról vannak benne olyan történések, amik nagyon elrugaszkodnak a valóságtól. Komolyan venni nem célszerű.

Spoiler következik:

A főszereplő, Johnny Harlow, Forma-1-es világbajnok, aki a Francia Nagydíjon balesetet szenvedett, amelynek következtében legjobb barátja, Isaac Jethou életét vesztette. Mindemellett Mary MacAlpine (Harlow főnökének lánya), akivel szeretik is egymást (szerencsére itt nem a szerelmi szálból áll a könyv, teljesen mellékszál), szintén megsérült. A baleset összezúzta a lábát, és egy életre lesántította. Bár megmondom őszintén az nem derült ki számomra a könyvből, hogy a lány (aki nem versenyző) hogy sérült meg a balesettől…

Ez csak egyike volt az elmúlt szezonban történt különös balesetek sorozatának, amelyek közül az egyik során Harlow öccse is meghalt.

A legjobbnak tartott versenyző, Harlow nincs formában, őrültként közlekedik a pályán, az ellenfelek félnek tőle. Megjátssza az alkoholizmust, de nem teljesen világos, hogy ennek mi a célja. Mindeközben bizonyítékokat keres hogy bebizonyítsa, hogy a csapat többi tagja drogcsempész, élükön az ördögi főmérnökkel, Jacobsonnal. A csapat tulajdonosát, MacAlpine-t azzal hallgattatják el, hogy túszul ejtik a feleségét. Harlow rájön hogy ők a felelősek az ő rossz szereplésért és a balesetekért. Ezért igazi kémmé válik, tetőn keresztül lóg be éjjel boxokba, fotózgat le autókat, és iratokat, megbabrált alkatrészeket keres.

Mindebben az akcióban egy a csapat sajtósának álcázott nyomozó riporter segíti Harlow-t.

A cél érdekében még kamionsofőrnek is áll, akit útközben megpróbálnak Olaszországban eltenni láb alól, de persze nem sikerül. Végül természetesen mindenre okosan fényt derít, nem riad vissza a fegyverektől és a verekedéstől sem. Mint az lenni szokott, minden rosszfiú vagy meghal, vagy rendőr kézre kerül, MacAlpine felesége kiszabadul, főhősünk visszaszerzi becsületét és bevallhatja, hogy szerelmes a főnök lányába.