fbpx

Audi vs. Lancia: Ha unod a hollywoodi túlzásokat, akkor a „Verseny a győzelemért” a te filmed!

A motorsportos közönség nagyon vágyott már egy jó ralis mozifilmre. Főleg azért, mert mostanság csak úgy nőnek ki a földből a motorsportos filmek/sorozatok, de mind a pályaautózása fókuszál.

Ezt az űrt igyekezett betölteni a Stefano Mordini által rendezett „Verseny a győzelemért” című film, amelyet a hazai premier előtt láthattunk a Motorsportol.hu nyerteseivel, a Vertigo Média jóvoltából.

A film a Lancia 1983-as váratlan diadalát mutatja be az Audi ellen. Cesare Fioriót, a Lancia csapatvezetőjét Riccardo Scamarcio alakította, és valójában köré is épült a film. Annak ellenére, hogy a plakátok és reklámok Daniel Brühlt is középpontba helyezik Roland Gumpert, az Audi fejlesztési vezetőjét alakítva, ő nem volt túl sokat játszatva.

Bár a film alapját valós események adták, meglehetősen sok a fikció benne. Ennek ellenére nem túl nagy a film íve, inkább egy kényelmes alkotásnak tűnik, amolyan biztonsági játéknak. De nézhetjük ennek a jó oldalát is: nincs tele hollywoodi túlzásokkal, giccsel. Viszont a felhasznált zenék és hanghatások kiválóak voltak.

A laikus néző nem sok mindent tud meg a filmből az autókról és a raliról, de ez nem feltétlenül baj, ha csupán egy kis kikapcsolódásra vágyik, nem pedig részletekbe merülésre. Ugyanakkor a történet alapja sokkal több izgalmat kínált volna minimum a rivalizálás és a csalásgyanú kapcsán, mégsem volt ez kellően hangsúlyos.

Amit azonban egészen jól szemléltetett a produkció, az a két rivális csapat közti anyagi különbség és ezáltal a lehetőségeik.

Jobban mondva jól szemléltette a Lancia financiális hátrányát, ami miatt kiskapukat kellett keresnie. Ez a film igazi kis motivációs löket lehet, ha az ember épp feladni készül valamit, hiszen a Lancia – ahogy sokan fogalmaznak – Dávidként győzte le Góliátot, a „többet ésszel, mint erővel” elvet követve.

Egy nagyon jó, kellemes autós/motorsportos film lehet ez, amennyiben nagy elvárások nélkül ülünk neki, az autók látványáért és nem egy valós esemény adaptációjaként tekintünk rá.

Semmi túlzóan extrém vagy drámai jelenet nem szerepel benne (egy autó kigyulladásától és kórházba került versenyzőtől eltekintve, de ez sem eltúlzott, vagy sokkoló), így ideális lehet a film akár gyerekek számára is, akik autóversenyt szeretnének látni. És nyugodtan beülhettek rá olyan baráttal, családtaggal is, aki nem rajong az autósportért, nem fogják untatni a szakmai részek.

Nem egy kimagasló alkotás, de azért mindenképp ajánlott felvenniük a megnézendő motorsportos filmek listájára!

A film ma debütál a mozikban!

Tudtad, hogy Fiorónak kulcsszerepe volt abban, hogy abban, hogy Ayrton Senna nem igazolt a Ferrarihoz? Részletek az alábbi cikkben:

Kiderült, miért hiúsult meg az elképesztő 30 millió dolláros Senna-Ferrari üzlet