fbpx

Látogatás a Silverstone Múzeumba

Hangolódva Silverstone-ra, itt egy újabb programajánló, ha valaki megy a hétvégi GP-re, izgalmas extra lehet. Mivel egész évben nyitva van, ha csak éppen London környékén jársz, akkor is érdemes lehet benézni.

Silverstone Museum
Fotó: Riesz Mircsi

A Silverstone Museum gyakorlatilag a pálya melletti egyik hangárban kialakításra kerülő kiállítás a pálya történelméről, a Forma-1-ről és persze különböző autókról, motorokról.

Londonból elérhető közelségben található, bár én elsősorban az autós megközelítést ajánlom (legalábbis az út utolsó szakaszára mindenképpen). Vonat és busz kombinációval is megközelíthető – autó hiányában én is ezt választottam, de a lehetetlen küldetés határát súrolja a maga 2,5-3 óra utazási idejével, és olyan buszokkal, amik a Google elképzeléseivel nem egészen összhangban közlekednek.

Az út mindenesetre Milton Keynes-en halad keresztül, úgyhogy lehet hogy érdemes ott is tenni egy kitérőt, például távolról megcsodálni a Red Bull épületeit.

A múzeum maga két emeletes, és az emeleten kezdődik, ahol tulajdonképpen a pálya keletkezéstörténetét és az azóta történt változásokat ismerjük meg interaktív formában – a különböző kanyarok nevei is értelmet nyernek ez után a rész után. Található még itt egy scalextric pálya is, ami sajnos amikor én voltam, üzemen kívül volt.

Silverstone Museum
Fotó: Riesz Mircsi

A földszintre érve van egy nagyon tartalmas tárlat arról, hogy hogyan működnek a F1 autók, kitérve ezek különböző aspektusaira, úgy mint anyagok, motor, kerekek, pedálok, biztonság, aerodinamika, biztonság, stb. Számomra ez volt a legérdekesebb rész, mert mélyre mentek a magyarázatok, de úgy, hogy azok számára is érthető volt, akik egyébként most hallanak először ezekről a témákról (ezt azért tudom, mert még én sem vagyok az autós tudás csúcspontján egyelőre). Különböző kis videókban F1 csapatok tagjai beszélnek a szakterületükről, és itt is rengeteg interaktív, megfogható, mozgatható, nézegethető tárgy van.

Silverstone Museum
Fotó: Riesz Mircsi

Nem utolsó sorban ki van állítva rengeteg autó és motor, ezek közül nekem a kedvencem Button Brawn GP autója volt, mert pont nem sokkal előtte néztem meg a dokusorozatot (aminek a történéseit valaki bizonyára személyesen átélte, nekem sajnos az F1 érdeklődésem akkoriban még nem létezett), és így különösen érdekes volt.

Silverstone
Fotó: Riesz Mircsi

A záró része a múzeumnak egy félgömb alakú kivetítőn bemutatott 10 perces film, ahol a különböző motorsport szériák legnagyobbjai versenyeznek a pályán – ez is érdekes volt, bár én hajlamos vagyok a rosszullétre ilyen szituációkban, és itt is kicsit émelyegve jöttem ki.

Természetesen a moziteremből rögtön a szuvenírboltba lehet jutni, ahol kicsit el is szabadultam, és többek között egy McLaren sapkával távoztam, ami egyébként jó ötlet volt, mert február elején olyan hideg szél fújt, hogy jól is jött. Egészen pontosan ahhoz jött jó, hogy kint a pályán körbenézzek egy kicsit, ugyanis ezt is lehet – Historic Track Walknak hívják. Nem a jelenlegi pályán, hanem azokon a részeken lehet sétálni, amik régebben a pálya részei voltak. Annál is inkább, mert amikor ott voltam, akkor is két Formula autó körözött éppen.

Egyébként úgy tudom, hogy teljesen váratlan időpontokban különböző csapatok különböző tagjaira is lehet bukkanni a múzeumban, pár hete Alex Albon és James Vowles tett ott látogatást, és nem sokkal utánuk Lando Norris is feltűnt. Különböző programok is szoktak lenni, úgyhogy azt is érdemes előre ellenőrizni, hátha sikerül valami izgalmasba bekapcsolódni.

Nagyon ajánlom a múzeumot, én körülbelül 4 órát töltöttem ott, de többet is lehet, ha az ember befizet például a szimulátorokra is, és tényleg mindent elolvas mindenhol. Amit hangsúlyoznék, hogy az odajutás tömegközlekedéssel rémálom, úgyhogy én mindenképpen autós érkezést ajánlok, vagy legalább Milton Keynes-ből taxisat.

Ti voltatok már ott? Tudtok esetleg más múzeumról, ami egy pálya történetét meséli el?

Silverstone Museum
Fotó: Riesz Mircsi