Az Osztrák Nagydíjra sem hagyunk titeket versenyhez illő recept nélkül!
Mi az első étel, ami eszedbe jut, ha osztrák ételekről van szó? Bécsi szelet? Leberkäse? Almás rétes? Netán Sacher torta?
Ez utóbbihoz hasonlót mutatunk most. A németek és osztrákok szeretik a kuglóf formát, így a Sachernek is van kuglóf verziója. Nagyon egyszerű, de nagyon finom sütemény. Ideális desszert lehet vasárnap délután a verseny nézése közben. 😉
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 140 g puha vaj
- 120 g porcukor
- 150 g liszt
- 150 g étcsokoládé
- 1 cs. vaníliás cukor
- 120 g kristálycukorcsipet só
sárgabaracklekvár
A mázhoz:
- 100 g étcsokoládé
- 100 g kristálycukor
- 60 ml víz
A tojásokat válaszd szét. A sárgákat keverd habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
A tojások fehérjét keverd habbá, majd add hozzá a porcukrot és habosítsd tovább, míg olyan kemény nem lesz, hogy ha fejrefordítod az edényt, meg se moccan benne a hab.
Vízgőz fölött olvaszd fel a csokit, majd keverd el benne a vajat.
A csokis keveréket óvatos mozdulatokkal forgasd bele a habba, majd tegyél így a liszttel és a csipet sóval is.
Vajazott, lisztezett kuglófformába öntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizd, hogy valóban átsült-e (szúrj egy hústűt vagy pálcikát a tésztába, egészen az aljáig, majd húzd ki. Ha nem kente már össze a pálcát, csak maximum morzsás lett, akkor megfelelően átsült).
A megsült kuglófot borítsd egy rácsra és távolítsd el róla a formát, majd hagyd kihűlni.
Amíg hűl, készítsd el a mázat. A vizet tedd fel forrni és oldd fel benne a cukrot. Ha már kicsit sűrűbb, olvaszd bele a csokit is.
A kihűlt kuglófot kívülről(!) kend be baracklekvárral, majd öntsd le az egészet a csokis mázzal.
Tedd hűtőbe dermedni, majd szeletelheted. 🙂