A legtöbb Forma-1-es versenyhelyszínhez már találtok receptet itt a Motorsportol.hu-n, de Azerbajdzsán még hiányzott. Ezt most pótoljuk!
Ez egy azeri péksütemény, a Badambura. alapvetően diós töltelékkel, de valójában azzal töltöd, amivel csak szeretnéd. Nem nehéz elkészíteni, és remek vendégváró is lehet, ha például áthívnád a barátaidat, hogy közösen nézzétek a hétvégi versenyt.
Az alábbi receptből nekem 10 kisebb darab lett.
Hozzávalók a tésztához:
- 12 g élesztő
- 75 ml tej
- 2 evőkanál cukor
- 25 dkg liszt
- 25 g vaj
- 1 tojás sárgája
- 50 g tejföl
- 1 csipet só
Ezen kívül szükség lesz kb 25 g olvasztott vajra, és a tetszőleges töltelékre. Ez jelen esetben 25g darált dió 12 g porcukorral. (Ha eleve cukrozott, előre ledarált diót veszel, akkor nem kell további cukrot adni hozzá!)
Elkészítés:
A tejet a cukorral melegítsd meg mikróba, de ne legyen forró! Morzsold bele az élesztőt és tedd félre. Amíg az élesztő felfut, mérd ki egy tálba a tészta további hozzávalóit. Miután az élesztő felfutott (feljön a tej tetejére, mint egy barna hab), öntsd azt is a tészta hozzávalóihoz. Kézzel, vagy robotgéppel gyúrj az egészből szép, sima felületű tésztát.
Ha ez megvan, takard le egy tiszta konyharuhával és keleszd a duplájára. Ez elektromos sütőben, kelesztő funkcióval, 36 fokon kb félóra. Ha a hagyományos módon meleg takaró alá dugod, ez az idő változhat, érdemes néha ránézni.Ha a tészta szépen megnőtt, oszd el 5 egyenlő részre és formázz belőle golyókat. Ezeket a golyókat egyessével nyújtsd ki vékonyra (kör alakúra), olyan lesz, mint egy palacsinta, vagy tortilla lap.Tedd egy tányérra vagy sütőpapírra az első kinyújtott lapot, ezt kend meg teljes felületén olvasztott vajjal, majd tedd rá a következő lapot, azt is kend meg vajjal, tedd rá a következő lapot, és így tovább. Ez a vajjal kenés azért fontos, mert sütéskor így fognak szépen elválni egymástól a rétegek és lesz látványosabb a péksüti.
Ha minden lapot, vajjal „elválasztva” egymásra tettél, vékonyan kend meg a tetejét, az utolsót is, majd az egészet tekerd fel, mint egy piskótatekercset. Szeleteld fel 1,5-2 ujjnyi vastag „csigákra” (nekem 10 db lett).
A csigákat fektesd el, a közepét nyomkodd be, hogy egy kis csónakot kapj. Tegyél bele egy kis tölteléket, majd csipkedd össze a töltelék fölött a tésztát, hogy bent maradjon. Majd a csipkedéssel lefelé helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Miután ezt mindegyikkel megtetted, előmelegített sütőben, 170 fokon süsd kb 20 percig, míg a felülete elkezd enyhe barna színt kapni.
Hagyd kihűlni, majd porcukorral szórva (elhagyható) tálald! 🙂
További „Forma-1-es” recepteket ide kattintva találsz!
Ha elkészíted, ne felejtsd el megosztani velünk valamelyik közösségi oldalon (jelöld be a @motorsportol.hu-t)! 😉