fbpx

Verstappen kulcsembere elhagyhatja a Red Bullt a szezon végén, és emiatt a holland is megy?

Max Verstappen 84 ponttal vezeti a világbajnokságot a soron következő, Magyar Nagydíj  előtt. Egyértelműen azon az úton halad, hogy megnyerje a Red Bullban a negyedik egymást követő bajnoki címét.

Milton Keynes-ben azonban idén nem megy minden rendben. A tervezőzseni, Adrian Newey május elején 18 év után benyújtotta lemondását. Jos Verstappen ezután arra figyelmeztetett, hogy a Red Bull a „szétesés” veszélyét kockáztatja. A korábbi F1-es pilóta és Christian Horner csapatfőnök között pedig feszültség alakult ki. Ez lefutóbb Ausztriában csúcsosodott ki, amikor idősebb Verstappen azzal vádolta Hornert, hogy megakadályozta őt abban, hogy részt vegyen a Legends Parade-n. A hollandot ezt követően látták a paddockban a Mercedes létesítményében. A Sky szakértője, Martin Brundle szerint Toto Wolff ott liheg Verstappen nyakában. Ugyan a 26 éves versenyző már a múlt hónapban jelezte, hogy maradni akar, Brundle nem hajlandó elhinni azt, hogy 100%-ban elkötelezett.

A Mercedes még mindig nem szerződtette le Lewis Hamilton utódját, Kimi Antonelli és Carlos Sainz is várja a híreket. Még mindig reménykedhetnek abban, hogy esetlegesen szenzációsan igazolhatnak.

Egy újságíró arra figyelmeztetett, hogy Newey távozása után több vezető beosztású személyiség is megfontolja a jövőjét a Red Bullnál. Hornernek minden bizonnyal sikerült megakadályoznia az hirtelen elvándorlásokat, de hamarosan újabb nagy horderejű búcsúra kerülhet sor. A Sky Sports F1 podcastjában Rachel Brookes olyan pletykát adott elő, amelyek szerint Helmut Marko 2025 előtt távozik az ügyvezetésből. Marko vezeti a juniorprogramot, amely olyanokat nevelt ki, mint Verstappen és Sebastian Vettel. Ez kihatással lehet a csapat pilótafelállására. Az osztrák például közismerten ellenzi Yuki Tsunoda előléptetését a bajba került Sergio Perez helyére. Brookes így fogalmazott:

„Ha a Red Bull-családnál nézelődsz, akkor olyanokat nézel Perez helyére, mint Liam Lawson. Vajon Yuki Tsunodát előrébb léptetnék? Nem hinném, hogy feljebb vinnék. Abból, amit hallottunk, Helmut Marko elég határozottan nem gondolja, hogy ez lenne a helyes döntés. Bár, ha hinni lehet a pletykáknak, Helmut Marko úgysem lesz már ott jövőre.”

Horner és Marko kapcsolata a hírek szerint idén is feszültté vált. A csapatfőnök talán tudatosan igyekezett jelentéktelenné tenni a 81 éves szakember befolyását. Horner azonban inkább bölcsen tenné, ha helyrehozná ezt a kapcsolatot. Marko kiváltja ugyanis Verstappen szerződésében a kilépési záradékot, amennyiben elhagyja a csapatot. A 61-szeres futamgyőztes elviekben 2028 végéig kötelezi el magát, de követheti majd közeli szövetségesét az ajtón túlra. Nem világos ugyanakkor, hogy Marko a korára való tekintettel csatlakozna-e egy másik F1-es alakulathoz.

Marko idén közelebb került Wolffhoz, és a Mercedes csapatfőnök azt mondta Verstappennek, hogy hajlandó leszerződtetni őt. A Red Bull vezérigazgatója, Oliver Mintzlaff azonban „lehetetlennek” tart az ilyen lépést. Lehet, hogy egy hosszabb szabadságra kell mennie, mielőtt egy riválisnál kezdhetne el dolgozni. Newey-nak sikerült kialkudnia magát ebből a kötelezettségből, de nincs rá garancia, hogy Marko ugyanezt meghúzhatja.

Verstappen azt hitte, ebből csak pontszerzés lesz

Forrás :