fbpx

Piastri kettős kiállással a győzelemért csatázhatott volna?

Oscar Piastri egy téves stratégiai döntés miatt nem tudta megszerezni első F1-es győzelmét a Brit Nagydíjon?

Miután az első körökben a negyedik és ötödik helyen haladtak, Piastri és csapattársa, Lando Norris lendületbe jött, mikor esni az eső, üldözőbe vették a top 3-at.

A kerékcserék következtében a McLaren 2 versenyzője került az élre, Norris-Piastri sorrendben, amikor utóbbi a 27. körben nekik is időszerű lett intermediate gumikra váltani.

A McLaren stratégái úgy döntöttek, hogy nem vállalják be a kettős kiállást (double stack, mikor egyszerre, egymás után érkezik a csapat két versenyzője kerékcserére, így előfordulhat, hogy a hátul érkezőnek egy piciként várnia kell ott). Így előbb Norris cserélt, Piastri pedig egy körrel később.

Piastri kevesebb mint egy másodperccel volt Norris mögött, amikor a brit kiállt a boxba, de a döntés miatt, a boxkiállásuk után ez a különbség több mint 21 másodpercre nőtt.

A verseny után Piastri nem hibáztatta különösebben csapatát. Elmondása szerint közös döntés volt, de elismerte, hogy szeretné, ha a csapat felülvizsgálná az esetet.

„Azt hiszem, van néhány dolog, amit felül kell vizsgálni. Szerintem a double stack lett volna a helyes döntés, de az utólagos átvizsgálás csodálatos dolog” – mondta az ausztrál.

„Azt hiszem, meg kell néznünk, hogy volt-e olyan információnk, ami azt sugallta, hogy az jobb választás lett volna. Nyilvánvalóan egy kicsit fájdalmas ez, tekintettel a különbségre.”

A körülmények annyira romlottak a Piastri által a csere előtt megtett extra kör alatt, hogy Norris a friss intermediate-jeivel kényelmesen behozta az időkülönbséget.

Piastri abban a pillanatban tudta, hogy rosszul döntöttek, ahogy elhaladt a boxbejárat mellett.

„Az utolsó néhány kanyar nagyon, nagyon kemény volt” – mondta.

„Láttam a műszerfalon, hogy Lando körülbelül öt másodperccel volt mögöttem, amikor kiálltam a boxba, így tudtam, hogy nagy bajban vagyok vele. Gyakorlatilag azonnal tudtam, hogy rossz döntés volt.”

„Azt hiszem, csak felül kell vizsgálnunk, hogy elég súlyt fektettünk-e arra a döntéshozásra. Nyilvánvaló, hogy amikor a két autó ennyire közel van egymáshoz, akkor sok időt veszítesz a dupla kiállással. A körülmények egyre trükkösebbek voltak, de nagyon, nagyon nehéz volt megítélni.”

„Igazából csak a pálya fele volt igazán nehéz, egészen addig a körig, amíg kint nem maradtam, és utána az egész pálya nehézzé vált.”

„Utólag visszagondolva, a kettős kiállás nagyon jó esélyt adott volna a győzelemre.”

Miután a pálya felszáradt, Piastri friss, közepes slick gumikért állt ki a boxba, és a hátralévő körökben a leggyorsabb autók között volt a pályán.

Két napon belül ez volt a második alkalom, hogy Piastri nehéz helyzetbe került aa McLaren stratégiai döntései miatt. A kvalifikáción a csapat túl későn küldte őt pályára a kvalifikáció utolsó etapjában. Ez azt jelentette, hogy a szokásosnál gyorsabban kellett teljesítenie a kivezető kört. Mindössze pár másodperccel az idő lejárta előtt haladt át a célvonalon. Ám alig fél másodperccel maradt el az előtte haladó Carlos Sainz Ferrarijától. Ez ugyan az egyenesekben lendületet adott neki, de egyben azt is jelentette, hogy a gyors kanyarokban jelentősen lelassult.

Oscar Piastri az egyetlen, aki még mindig 100%-os idén!

Forrás :