fbpx

Hihetetlen, de Ricciardo újra esélyes Perez helyére a Red Bullnál!

Daniel Ricciardo válthatja Sergio Perezt a Red Bullnál, amennyiben a mexikói pilóta formája nem javul.

Perezre egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel szezon közbeni visszaesést produkál. Az első öt futamon elért négy dobogós helyezés után a 34 éves pilóta a Kínai Nagydíj óta nem végzett a top háromban. Az azóta eltelt hat versenyen kétszer esett ki. A múlt hétvégi Osztrák Nagydíjon elért hetedik helye volt a legjobbja Miami óta. Ez a futam azt eredményezte, hogy a pilóták bajnokságában az ötödik helyre esett vissza. Csak hat pontnyira van Oscar Piastritól, miközben a Red Bull Racing egyre nagyobb nyomás alá kerül a feltámadó McLarentől. Az Auto Motor und Sport című német kiadvány beszámolója szerint, amennyiben Perez formája nem javul, akkor akár meg is válhatnak tőle, annak ellenére, hogy nemrég új szerződést kötött.

Mivel Ricciardo a szezon nehézkes kezdete után úgy tűnik, hogy stabilizálta a pozícióját, ez lehetőséget adhat az ausztrálnak, hogy visszatérjen a Red Bull anyacsapatába. A beszámoló „szigorú teljesítményklausulákra” hivatkozik, amelyek mindkét versenyzőre vonatkoznak. Idézik a Red Bull motorsport-tanácsadóját, Dr. Helmut Markót, aki szerint „a nyári szünetig többet fogunk tudni”. A Speedcafe ellenőrizte ezt a jelentést a Red Bull Racingnél dolgozó forrásokkal, akik megerősítették Marko megjegyzéseit, és azt, hogy még nem érkezett el az a pont, amikor döntést kellene hozniuk.

Ricciardo F1-es visszatérése végcéljaként a Red Bull Racinghez való visszatérését jelölte meg. Ennek értelmében a Visa RB-nél helyezték el, hogy a most 35 éves versenyzőt alacsony kockázatú környezetben értékeljék ki. Ő az egyetlen a négy jelenlegi Red Bull-pilóta közül, akinek nincs szerződése jövőre, a csapat nem siet ennek a bebiztosításával. Perez 2025-re (2026-ra szóló opcióval) történt igazolása a Red Bull Racinghez úgy tűnt, hogy bezárta ezt az ajtót. Ennek ellenére Ricciardo ambíciói töretlenek.

Az RB-nek az ausztrálon túl is vannak opciói a következő idényre, a tartalékversenyző Liam Lawson a háttérben várakozik a lehetőségre. Ez nyomást gyakorolt Ricciardóra, tekintve, hogy a faenzai csapat történelmileg nézve a fiatal tehetségek nevelőistállója volt. Peter Bayer, az RB vezérigazgatója a PlanetF1-nek adott interjúban így fogalmazott:

„A mi univerzumunkban vannak tehetségek, van egy megfelelő piramisunk, nem hiszem, hogy bármelyik másik alakulatnak lenne olyan piramisa, mint a Red Bullnak a junioristállójával, így állandó nyomás van alulról. Fiatal srácok, versenyeznek, majd a futam után jönnek, és mondják: ‘Nyertem! Lesz randi?!’ Ez olyasmi, amit kezelnünk kell, de ugyanakkor egyfajta bejárat vagyunk a fiatal tehetségeknek, mert juniorokat fejlesztünk – ugyanakkor kereskedelmileg sikeresnek kell lennünk, és a pályán is eredményesnek kell lennünk. Ez a teljesítménykövetelmény a múltban nem volt ilyen egyértelmű. Alapvetően az volt, hogy Dietrich Mateschitz úr a Red Bull GmbH néhai tulajdonosa és alapítója azt mondta a fiataloknak: „Ha egy szezonban négyszer akarunk váltani, akkor négyszer fogunk váltani, mert ez a ti feladatotok, lehozzátok azt a pár futamot az F1-ben, aztán meglátjuk, hogy képesek vagytok-e rá vagy sem.” Ez mára megváltozott. Még mindig ezt kell tennünk a munkánk részeként, de emellett sikeressé is kell válnunk.”

Ricciardo a kilencedik helyen végzett Ausztriában a múlt hétvégén, ami a második pontszerző helyezése volt három futam alatt, miközben egyre magabiztosabb figurát hoz a paddockban. Ennek a formának a folytatásával visszaszerezheti a helyét a fő csapatnál, amennyiben Perez nem teljesíti a célokat. Ha ez bekövetkezne, az a feje tetejére állítaná a pilótapiacot, miközben Carlos Sainz a jövőjét fontolgatja.

A Forma-1-ben a nyári szünetig már csak három verseny van hátra, köztük a hétvégi Brit Nagydíj.

Egy másik Forma-1-es csapattal tárgyal Daniel Ricciardo

Forrás :