fbpx

Wolff elárulta, mi a realitása az Alpine-Mercedes motorüzletnek

A pletykák arról, hogy a Mercedes esetlegesen motorokat szállítana az Alpine-nak, minden bizonnyal felkeltették mindenki figyelmét.

Most, az enstone-i alakulat ingatag teljesítménye és a közelgő szabályváltozások közepette a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff beszélt ezekről a hírekről, amelyek szerint nagy változás jöhet a francia gyártónál. A spekulációk középpontjában az Alpine jelenlegi motorteljesítményükkel kapcsolatos állandósult csalódottsága áll, mivel a hírek szerint 2026-ig felmerül bennük a változtatás gondolata. Wolff a Sky Sports F1-es adásában nyilatkozott erről:

„Az Alpine jelenleg mindenféle lehetséges utat megvizsgál. A vezetésük nyilvánvalóan nem elégedett a teljesítményükkel. De tudható, hogy van ez a Forma-1-ben – ingadozik. Három futammal ezelőtt az Alpine-nak minden oka megvolt arra, hogy vizsgálja a lehetőségeit. De ha megnézzük Barcelonát és Ausztriát, máris sokkal jobban néznek ki. Tehát összességében talán nem csak a motorral van bajuk.”

A sportág rajongóinak nem titok, hogy egy csapat szerencséje drámaian ingadozhat nem csak az egyes szezonok, de olykor még a versenyhétvégék között is. Az Alpine, amely a korábbi Renault márkanévből fejlődött ki, a hibrid szabályok 2014-es bevezetése óta feltűnően küszködött az erőforrása teljesítményével. Ha fontolóra vennék, hogy ügyfélcsapattá váljanak, az Alpine lemondhatna a „gyári” státuszáról, és nagyrészt felszabadulhatna ezen felelősség alól.

Történelmi párhuzamok merülnek fel a McLaren Ron Dennis alatti váltásával. Ő fixen hitt abban, hogy az ügyfélcsapatok nem tudnak világbajnokságot nyerni, ami 2015-ben a Mercedesről a Honda motorokra való kezdeti váltáshoz vezetett. Zak Brown vezetése alatt azonban a McLaren visszatért a Mercedes-motorokhoz, ami jelentős javulást és folyamatosan erős teljesítményt mutatott. Ez egy olyan sikeres példa, amelyet az Alpine szívesen lemásolna.

Ami a Mercedest illeti, a csapat optimistán tekint a 2026-os idényre. Az új motorszabályokkal a láthatáron és az erős hajtásláncaik stabil múltjával a Mercedes reméli, hogy újra megerősítheti a dominanciáját. Ha ehhez hozzávesszük az erőfeszítéseiket, amelyeket az olyan nagy nevek, mint Max Verstappen bevonzása érdekében tesznek, akkor valami egészen hatalmas dologra készülhetnek. Wolff mégis kritikával illette a közelgő 2026-os szabályokat, aggodalmát fejezte ki:

„A szabályzat, ahogyan most áll, nem igazán néz ki különösebben jól. De ez egy folyamatban lévő dolog. Nagyon remélem, hogy az FIA részéről az illetékesek meghallgatják az istállókat, és közösen dolgozunk azon, hogy olyan szabályzatokkal álljunk elő, amelyek izgalmas sportot tesznek lehetővé. Ez most a legfontosabb. Ők az érdekeltek, és a rajongók.”

Ehhez a paddock minden alakulata részéről közös erőfeszítésre van szükség, ez a csapatok, a szabályozók és a sportág érdekeltjei közös felelőssége. Végül is az ő értéküket tartja szinten a sportág népszerűsége.

Ez az egy dolog, amiért Sainz inkább az Alpine-t választhatja a Williams helyett

Forrás :