fbpx

Vasseur szerint nem fejleszt jobban a McLaren náluk, csak ők másképp teszik ezt

A Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur visszautasította azokat az állításokat, miszerint a McLaren jobben fejleszt a Scuderiánál, és megmagyarázta, miért tűnik lassabbnak a fejlődés.

A Ferrari a Red Bull legközelebbi kihívójaként kezdte 2024-et, de miután a McLaren Miamiban bemutatott egy frissítőcsomagot, az MCL38 a pályák széles skáláján megelőzte az SF-24-et, és lett az RB20 legközelebbi riválisa. Lando Norris 11 versenyen négyszer lett második Max Verstappen mögött, köztük az elmúlt négyből háromszor, és Miamiban legyőzte a Red Bullt, miközben a Ferrari visszacsúszott a rangsorban, és a Mercedes is egyre erősebb. Bár Monacóban kettős dobogós eredményt értek el, a Ferrarik Kanadában kettős kiestek, majd Spanyolországban is csak gyötrődtek pontokért. Charles Leclerc előadta, hogy az autó szenvedett a nagy sebességű kanyarokban. Amikor a McLaren fejlődéséről kérdezték Vasseur-t, ő visszautasította azt a gondolatot, hogy a McLaren átlépett volna a Ferrarin. A médiának, többek között a RacingNews365-nek is ezt adta elő:

„A McLaren tavaly Silverstone-ban 25 másodperccel előttünk végzett. Nem vagyok benne biztos, hogy a fejlődési ütemük sokkal nagyobb, mint a miénk. Elégedettek vagyunk azokkal a számokkal, amiket a fejlesztésekkel nyerünk. Ugyanakkor mindenki fejlődik, ami nem jelenti azt, hogy ha hozol valamit, akkor ugrás előre, ha pedig nem, akkor hátrafelé.”

A mezőny konvergenciája a harmadik szezonban a ground effects szabályok egyre erősödő tendenciája. A korábban hozott hatalmas újítások egyre kisebbek és kifinomultabbak lesznek, ahogy a csapatok pontosabban értik az autókoncepciójukat. Vasseur is megjegyezte ezt, és azt, hogy időbe telik kihozni a maximumot egy új csomagból, amikor az először kerül az autóra:

„Most már mindenki két-három futamonként hoz alkatrészeket. Megkapod a listát, hogy mit hozunk, de ez csak az aerodinamika. Ne felejtsük el, hogy nem csak az aero fejlesztésével foglalkozunk. Olykor egy-két versenyre van szükség ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az új csomagból, amit kapunk. Van bizonyos konvergencia a teljesítményünkben. Tavaly elég gyakran előfordult, hogy ha megnézzük a teljesítményt, amikor minden egyes csapat ha hozott valamit, akkor néha csak az azt követő futamon volt meg az eredménye. Ez így lesz a végéig. Ugyanaz a teljesítményünk, de most minden frissítés sokkal kisebb, mint amit két évvel ezelőtt hoztunk általában.”

A Red Bull szerint illegális lehet a McLaren és a Ferrari megoldása

Forrás :