fbpx

Ez az egy dolog, amiért Sainz inkább az Alpine-t választhatja a Williams helyett

Az Alpine egy ponton keresztülhúzhatja a Williams ajánlatát Carlos Sainznak egy vonzó dologgal, amely a szerződésben egy elengedési záradék.

Sainz továbbra is versenyülés nélkül marad a 2025-ös F1-es idényre, miután értesült arról, hogy az év végén a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton veszi át a Ferrarinál a helyét. Miután a Mercedesnél és a Red Bullnál elszálltak a lehetőségek, Sainz számára egyenesen a Williams és az Audi tűnt csak választhatónak, amely a jelenlegi Sauber-alakulat irányítását veszi majd át 2026-ban.

Az egykori csapatfőnök, Flavio Briatore múlt hétvégi Spanyol Nagydíj előtti kinevezését követően azonban az Alpine komoly jelöltként tűnt fel Sainz szerződtetésére. Briatore-t – akinek az Alpine szerint a feladata többek között „a legjobb tehetségek felkutatása és a pilótapiacról való tájékozódás” – a barcelonai paddockban Sainz édesapjával, idősebb Carlos Sainzcal beszélgetve kapták lencsevégre, és a hét elején megjelent hírek szerint az olasz üzletember az utolsó pillanatban ajánlatot tett a Ferrari távozó sztárjának.

A L’Equipe tekintélyes francia kiadvány beszámolója fényt derített az Alpine Sainznak tett ajánlatának jellegére. Az istállónak állítólag késznek kell lennie arra, hogy bármilyen megállapodásba beépítsen egy kilépési záradékot.

Ez elméletileg lehetővé tenné Sainznak – aki korábban, 2017/18-ban 12 hónapot töltött a Renault-nál, az Alpine anyacégénél -, hogy egy szezon után elhagyja a csapatot, ha más lehetőségek kínálkoznak az F1 2026-os nagyszabású szabályváltoztatásai előtt, amelyek várhatóan felborítják az erősorrendet. Az elmúlt hetekben felmerült, hogy hasonló opció szerepelhet a Williams Sainznak tett ajánlatában. A háromszoros futamgyőztes „határán” állt már annak az aláírására Briatore késői közbelépése előtt.

A Renaultnál úgy tudni, hogy fontolgatják az F1-es motorprojektjének leállítását. 2014 óta nehezen boldogulnak a V6-os hibrid korszak követelményeivel. A Mercedes erőforrásaira való esetleges átállás „plusz bónusz” lehet az Alpine Sainzért folytatott harcában.

A Mercedes motorja már 2015-ben is hajtotta az enstone-i székhelyű csapatot. Széles körben azzal számolnak, hogy a legerősebb hajtásláncot fogják gyártani 2026-ra. Anno, a 2014-es motorszabályok maximalizálásával megalapozta a rekordot jelentő nyolc egymást követő konstruktőri bajnoki címe alapját.

Azzal, hogy az Aston Martin az F1 2026-ra Honda motorra vált, egy újabb Mercedes-ügyfél számára nyílna hely a mezőnyben. A német gyártó jelenleg a Williams és a McLaren erőforrásait is adja, mint ügyfeleiknek.

Az Alpine csütörtök reggel jelentette be, hogy Pierre Gasly marad a csapatnál. Aláírta új, többéves szerződését. Az enstone-i székhelyű alakulat pedig a hónap elején megerősítette, hogy Esteban Ocon az év végén távozik a csapattól. Ő várhatóan a Haashoz csatlakozik.

Sainz kifakadt: Nem fogok egész életemben Leclerc mögött menni

Forrás :