fbpx

Veszélyben van a Red Bull, hogy elhagyja a nagy tehetségük?

A Red Bull veszélyben van, hogy elveszíti egyik legnagyobb tehetségét, de vajon mekkora is ez a veszély?

A Forma-1-ben a pilótakeringő még korántsem ért véget. Carlos Sainz vasmarokkal tartja a versenyzői piacot, de az általános vélekedés az, hogy a kirakós minden darabja összeáll, amint meghozza a döntését. A Haasnak, a Williamsnek, az Alpine-nak, a Stake F1/Audinak, valamint az RB-nek is vannak még szabad ülései, ahogy papíron az Aston Martinnak is, bár úgy tűnik, hogy Lance Stroll ott marad.

Az RB-nél különösen kényes kérdés a versenyülés. Daniel Ricciardo és Liam Lawson még versenyben van érte, a csapat pedig a Red Bull-lal együttműködve minden időt kihasznál, hogy döntést hozzon. Ricciardo nem kezdte jól a szezont, de Kanadában javulást mutatott. Az ausztrál az ötödik helyre kvalifikálta magát, és egy rossz rajtja ellenére pontokat gyűjtött. A szerződéshosszabbítás így némileg közelebb került, ezt ő maga is elismerte. A közvetlen következmény azonban az, hogy a Red Bull veszélyezteti azt, hogy Lawson eligazol emiatt. A Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko az év elején elárulta, hogy az új-zélandi versenyzőnek van egy záradék a szerződésében, és lehet, hogy körbenéz, ha a Red Bull nem ajánl neki helyet 2025-re.

Jelenleg úgy néz ki, hogy Ricciardo van a pole pozícióban a RB-s hosszabbításra, így automatikusan nem marad hely Lawson számára. Yuki Tsunoda nemrég hosszabbította meg a szerződését, és még egy évig övé a másik versenyülés.

Amennyiben Lawson elhagyná a Red Bull programját és máshol dolgozna, az hatalmas veszteség lenne. A pilóta tavaly beugorhatott, amikor Ricciardo Zandvoortban eltörte a csuklóját, és remek benyomást tett. Lawson pontokat gyűjtött a körülményes Szingapúrban, és öt futamon keresztül tette próbára Tsunodát. Egy csúcstehetség végre feltört, mondhatnánk, de nem ez a helyzet.

Ha az RB kitart Ricciardo mellett, az igenis jelzésértékű a Red Bull juniorprogramjának a többi versenyzőjének is. Az istálló korábban mindig is a fiatal tehetségek Mennyországa volt, de mostanában egyre inkább a tapasztalatot választják a teljesítmény maximalizálása érdekében. Ricciardo természetesen letette már a névjegyét a Forma-1-ben, de hogy tehetségként tekintsünk rá az F1-ben, az már elillant.

Egyelőre nem világos, hogy miképp fest Lawson sorsa. Az RB-ülésre persze még van esélye, de már igen régóta várakozik. Az opcióiról kétségtelenül tárgyalnak a színfalak mögött, hiszen a Red Bull is keresi a megfelelő megoldást. A Milton Keynes-i székhelyű csapatnak az RB-vel együtt tehát fontos döntést kell hoznia, hiszen egy top tehetség azzal fenyegetőzik, hogy becsukja maga mögött az ajtót.

Frusztrált a jelenlegi helyzete miatt Liam Lawson

Forrás :