fbpx

Az F1 már gazdaságilag jobban megéri Miamiban és Las Vegasban, mint a Super Bowl

A Forma-1 divatossá vált, és ezt a sportág csúcsán lévő nagy nevek is tudják.

A száguldó cirkusz a növekedés időszakát éli, népszerűsége folyamatosan nő. Mindenki szeretné, ha az F1 az országában vagy városában lenne, ahogyan azt a vezérigazgató, Stefano Domenicali is kiemelte. Az olasz az Auto Motor und Sportban több aktuális témáról is beszélt, többek között a versenynaptárról, amely jelenleg 24 futamot tartalmaz:

„Szeretnénk meghagyni a 24 nagydíjat. De nem szerencsés azt mondani, hogy 24 túl sok – túl sok miért? Amikor a sport olyan jó, mint most, sok lehetséges győztessel, a rajongók számolják a napokat a következő versenyig.”

Ami a futamok rotációjának a lehetőségét illeti, Domenicali szerint ez is egy lehetőség:

„Gondolkodunk egy rotációs megoldáson. Valószínűleg Európában is elkezdjük ezt alkalmazni.”

A sorozat népszerűségét tekintve Domenicali kiemelte azokat az előnyöket, amelyeket egy F1-es nagydíj megrendezése jelent az azt fogadó városnak:

„A gazdasági tényezők a régiónak óriásiak. Egy nagydíj rengeteg munkahelyet és új üzleti kapcsolatot teremt, és ezáltal pénzt generál. A nagydíj környezetében rengeteg eladás képződik. Egy példa: Miami és Las Vegas már rendezett Super Bowlt, ami messze a legnagyobb amerikai sportesemény. A Forma-1-gyel mégis mindkét helyszínen nagyobb gazdasági hatást értünk el.”

Ami pedig azon lehetőséget illeti, hogy az F1 túlságosan nagy nyilvánosságot kap, és népszerűsége esetlegesen megtorpan, Domenicali tudja, hogy nem pihenhetnek a babérjaikon:

„Mindig fontos, hogy alázatosak maradjunk, ha jól mennek a dolgaink. Meg kell hallgatnunk és meg kell néznünk, mit szeretnek és mit nem szeretnek a fogyasztóink. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a dolgok gyorsan megváltozhatnak. Elég csak meg a koronavírus járványra gondolni. Az a végünket is jelenthette volna. De megtaláltuk a kiutat ebből a válságból, és ez hasznunkra vált, hogy az első globális sportágként újra jelen voltunk. Tudtuk, hogy két évig pénzt fogunk veszteni, hogy átvészeljük ezt a helyzetet. De ez segített nekünk egy jobb jövőt építhessünk.”

A kérdésre válaszolva, hogy mi vezetett az F1 népszerűségéhez, Domenicali szerint több tényező is szerepet játszott ebben:

„Meghallgatjuk az ügyfeleinket, és megpróbáljuk megérteni, hol és miképp tudunk új rajongókat bevonzani a sportágunkhoz, és mit várnak tőlünk. Ez azt jelenti, hogy miképp  tudjuk a célcsoportjainkat pontosan az egyéni érdeklődési körüknek megfelelően felosztani. Azt is megértettük, hogy ma már másképp kommunikálunk, mint 10 éve. Ez azt jelentette végeredményben, hogy sokkal több embert tudtunk elérni a termékünkkel. Csak a Netflixre korlátozni ezt az eredményt túlságosan leegyszerűsítő.”

Domenicali régi pompájában szeretné látni tündökölni Mugellót

Forrás :