fbpx

Kötelezték a Haas csapatot, hogy fizessen a korábbi orosz szponzornak

A Haas és a korábbi névadó szponzora, az Uralkali között régóta húzódó vita egy svájci bíróság döntése által úgy tűnik, hogy rendeződött. Bár a két fél kommunikációja eltér a döntés kapcsán.

Az Uralkali, a világ egyik legnagyobb műtrágya gyártó vállalata 2021-ben lett az amerikai F1-es csapat főszponzora. A megállapodás részeként a vállalat egyik tulajdonosának, Dmitry Mazepinnek a fia, Nikita versenyzői ülést kapott a csapattól.

Miután azonban Oroszország 2022 elején katonai inváziót hajtott végre Ukrajnában, az amerikai csapat azonnali hatállyal megszakított minden kapcsolatot a Mazepin családdal. Nikitát elbocsátották, az Uralkalit pedig eltávolították a Haas szponzorai közül.

A két fél azóta is vitában áll a szakítás miatt, az Uralkali pedig a Haasnak fizetett 13 millió dolláros díj visszatérítését követelte, a 2022-es F1-es szezon teljes időtartamára vonatkozóan.

Csütörtökön az Uralkali győzelmet aratott a Haasszal folytatott vitában, mondván: „a bíróság megállapította, hogy a Haas megsértette a szerződést, és kötelezte a csapatot, hogy fizessen kártérítést az Uralkalinak.”

„A bíróság a csapat összes ellenkövetelését is elutasította a céggel szemben.”

„A választottbírósági ítélet véget vet az Uralkali és a Haas közötti, a szponzori szerződéssel kapcsolatos vitának.”

Azonban a csapat közleménye némileg árnyalta a képet.

A két legfontosabb pontosítás az, hogy a választottbírói testület nem állapította meg, hogy „a Haas megszegte a szerződést”, ahogyan azt az Uralkali állítja, és a választottbírói testület nem kötelezte a csapatot „kártérítés fizetésére az Uralkalinak”. A testület csak arra kötelezte a Haast, hogy térítse vissza a szponzori díj azon részét, amely a szerződés jogszerű felmondását követő időszakra esik.

„A Haas Formula LLC, a Haas F1 Team tulajdonosa bejelentette, hogy lezárult a választottbírósági eljárás a PJSC Uralkalival, a korábbi névadó szponzorral” – áll a csapat közleményében. „A választottbírói testület úgy döntött, hogy a Haasnak „jogos oka” volt az Uralkalival kötött szponzori szerződés felbontására, és elutasította az Uralkali szerződésszegésre vonatkozó követeléseit.”

„A Haas 2022. március 4-én, nem sokkal azután, hogy az orosz katonai erők megszállták Ukrajnát, felbontotta az Uralkalival kötött megállapodását.”

„A választottbírói testület úgy ítélte meg, hogy a felek kapcsolatára vonatkozó valamennyi tényt figyelembe véve, beleértve az Uralkali Oroszországgal való kapcsolatát, a Haastól ‘nem lehetett elvárni, hogy ilyen körülmények között folytassa a szponzori szerződést’, és arra a következtetésre jutott, hogy ‘a választottbíróság megállapítja, hogy a Haasnak indokolt oka volt a szponzori szerződés felbontására’.”

„A testület hangsúlyozta, hogy több más sportszervezet is megszakította kapcsolatát orosz vállalatokkal közvetlenül az ukrajnai inváziót követően, és így fennállt a veszélye annak, hogy ‘a Haas gyorsan az utolsó nem orosz sportcsapat lehet, amely orosz nevű szponzorral folytatja’.”

„Ennek megfelelően a testület úgy ítélte meg, hogy a szponzoráció a Haas felmondásának napján ténylegesen megszűnt, és elrendelte, hogy a Haas tartsa vissza a szponzori díjnak a felmondás előtti időszakra eső részét, és a fennmaradó összeget térítse vissza az Uralkali részére.”

A Haas versenyzője első F1 Academy győzelmét szerezte meg!

 

Forrás :