fbpx

Briatore piszkosan játszik, vele a csalások is visszatérnek a Forma-1-be?

A Sky F1 szakértője, Damon Hill komoly aggodalmaknak adott hangot Flavio Briatore visszatérése kapcsán. 

Az Alpine pénteken jelentette be, hogy Briatore hosszú évek után vezetői tanácsadóként tért vissza.

Briatore bár sikereket ért el csapatffőnökként Michael Schumacherrel a Benettonnál és Fernando Alonsóval a Renault-nál, azonban meglehetősen megosztó személyiség az F1-ben. Ennek az oka, hogy a hírhedt „Crashgate” botrány felelőse, ő utasította Nelson Piquet Jr-t, hogy szándékosan ütközzön, hogy a 2008-as Szingapúri Nagydíjon a Safety Car bevetése érdekében, hogy így segítse győzelemhez csapattársát, Alonsót.

Briatore-t életre szóló eltiltással sújtották, de ezt a döntést 2013-ban fellebbezés alapján hatályon kívül helyezték.

A csapatfőnökök pénteki barcelonai sajtótájékoztatóján Bruno Famin, az Alpine főnöke elhárította a Briatore visszatérésével kapcsolatos aggodalmakat.

Az 1996-os világbajnok Damon Hill a Sky F1 barcelonai közvetítése során azonban elismerte, hogy értetlenül áll Briatore visszatérése előtt és csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a jelenlegi csapatfőnökök nem emeltek szót ellene.

„Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Ez rendkívüli. Egyszerűen nem értem. Számomra ez zavarba ejtő” – mondta Hill.

„Nagyon csalódott vagyok. Hallgattam a csapatfőnököket [a sajtótájékoztatón], és mindannyian azt mondták: ‘Miért vagy ennyire meglepve? Ez Flavio. Ismeri a sportot, hihetetlenül nagy múltja van abban, hogy fényes ötleteket hozott a sportba’.”

„És ez mind szép és jó, de tényleg? Mit fog hozni? Ez számomra átláthatatlan, nem igazán értem.”

„Ez [az, amit az Alpine akar] a jövőre nézve? Ő már nem fiatal” – tette hozzá.

„Ez nem jelenti azt, hogy nem kellene ott lennie, biztos vagyok benne, hogy sok érdekes ötlete van, és talán bátoríthatja vagy bizalmat adhat a csapatnak, hogy kicsit bátrabb döntéseket hozzon, mint amilyeneket egyébként hoznának.”

Hill azonban attól tart, hogy a „lelkiismeretlen” Briatore visszatérése visszalépést jelenthet az F1-ben a „szélhámosság” korszaka felé.

„Nem is tudom, mit mondjak: [Az Alpine] bizonyos értelemben maradi, úgy ahogy vannak, nem igaz?”

„Talán szükségük van valaki másra, például Flavióra, aki meghozza helyettük ezt a döntést, és akkor moshatják kezeiket az egész kényes témában, hogy vajon üzemi Renault-csapat-e ez, vagy micsoda.”

„De amiben ő jó volt, azt én úgy mondanám, hogy a kettős játszma. És ezt a kifejezést elég célzottan használom, mert Flavio [ezt csinálja].”

„Nyilvánvalóan nem zavarják a szabályok konvenciói – ezért került bajba.”

„És mindig is így működött, de talán egy kicsit könnyebben átlátta a problémákat, mint mások.”

„Aggódom emiatt, mert úgy gondolom, hogy megpróbáltuk rendezni ezt az egészet, és nem akarunk visszatérni egy olyan világba, ahol csalások és olyan dolgok történnek, amelyek rossz szájízt hagynak maguk után.”

Briatore a kinevezésének bejelentése után a Sky F1-nek nyilatkozva elmondta, hogy az F1 2026-os szabályváltozások előtt szeretné az Alpine-t visszaterelni a helyes útra, mivel a csapat jelenleg nyolcadik a konstruktőri tabellán, és eddig mindössze öt pontot szerzett idén.

Arra a kérdésre, hogy van-e üzenete azoknak, akik nem örülnek annak, hogy hivatalos minőségben visszatér az F1-be, Briatore azt mondta: „Menjenek a picsába”.

Az Alpine máris magyarázkodásra kényszerült Briatore érkezése miatt

Forrás :