fbpx

Newey titokban az Aston Martin F1 csapat gyárában járt!

A Ferrari egyre keményebb harcot vív Adrian Newey szolgálatainak megszerzéséért, miután kiderült, hogy az Aston Martin titkos gyárlátogatáson látta vendégül a Forma-1-es tervezőzsenit.

Az Aston Martinnál már régóta ismert, hogy érdeklődnek Newey szolgálatai iránt. A Motorsport.com már márciusban felfedte, hogy a tulajdonos Lawrence Stroll személyesen is ajánlatot tett neki. Most, hogy Newey mérlegeli, hogy mit csináljon a továbbiakban – miközben számos istálló szeretné, ha csatlakozna a projektjeikhez -, a források elárulták, hogy nemrégiben titkos látogatáson látta vendégül az Aston Martin silverstone-i gyárában, hogy megnézze, hogyan alakulnak ott át. A feltételezések szerint az Aston Martin dolgozóit arra kérték, hogy a látogatás idejére hagyják el a gyárat, hogy megakadályozzák Newey látogatásának hírének a kiszivárgását.

Bár a Ferrari már régóta Newey egyik kedvence, kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy érdekelné-e őt az a fajta felfordulás, amely a maranellói alakulathoz való elköteleződéshez szükséges lenne. Ehelyett logikusabb lenne, ha egy brit csapattól kapna munkát, és úgy tűnik, érdeklődőkből nincs is hiány.

Miközben a Ferrari és az Aston Martin az egyértelmű favoritok Newey szolgálatainak megszerzésére, a pletykák szerint a McLaren és a Mercedes is keményen nyomul a színfalak mögött, hogy megszerezzék őt. Mindezt annak ellenére, hogy mindkét csapat nyilvánosan hallgat a dologról, és ragaszkodnak ahhoz, hogy elégedettek a jelenlegi technikai személyzetükkel. A Williams ugyanakkor nyíltan próbált udvarolni neki.

Az Aston Martin minden bizonnyal rendelkezik azokkal az ambíciókkal, amelyeket Newey szívesen látna egy csapattól. Az esetleges odaigazolása a Red Bull technikai igazgatójával, Dan Fallowsszal való munkakapcsolat megújulásához vezetne. Ez egyben megnyitná az ajtót egy Fernando Alonsóval való együttműködés előtt is, egy olyan versenyzővel, akivel Newey maga is beszélt arról, hogy karrierje egy bizonyos pontján szeretne együtt dolgozni. Newey tavaly beszélt arról, hogy milyen versenyzőknek szeretne autót tervezni:

„Fernandóval és Lewisszal dolgozni mesés lenne, de ez eddig sosem történt meg. Csak a körülmények olykor ilyenek, ez már csak így van.”

Maga Alonso is reményét fejezte ki tavaly, hogy a jövőben dolgozhatna együtt Newey-val:

„Ő a sportágunk egyik legendája. Néhányszor már nagyon közel álltunk ahhoz, hogy együtt dolgozzunk, és egyeztettünk is erről. Bárcsak egy nap vele dolgozhatnék… Otthon vezetem majd a Aston Martin Valkyrie-t (az eredetileg Newey által tervezett utcai pályanapokra szánt pályaautó-projektet). Talán már akkor érzek valamit, amikor beülök, és ez boldoggá tesz majd.”

A Ferrari Newey elcsábítására tett ajánlatának egy másik izgalmas aspektusa a közelmúltban felmerült intrika Enrico Cardile, aerodinamikai részleg vezetőjének jövőjével kapcsolatban. Úgy tudni, hogy Cardile komoly ajánlatot kapott az Aston Martintól. Ez csábító lehet az olasznak, ha úgy érezné, hogy Newey érkezése a Ferrarihoz beárnyékolná azt a hozzájárulást, amit eddig a csapatért tett.

Ez egyúttal figyelmeztető jelként is szolgálhat a Ferrarinak, hogy azt kockáztatja, hogy elbizonytalanítja néhány sztármérnökét, ha Newey-val köt üzletet.

Az Aston Martin, valamint Newey és Cardile körül kialakult helyzet azt bizonyítja, hogy a csapattulajdonos Stroll nem tétlenkedik. Továbbra is erősíteni akarja magukat, hogy az F1 élvonalába kerüljön. Alonso nemrég az Aston Martin gondolkodásmódjáról nyilatkozott:

„Nincs még egy olyan alakulat a paddockban, amelynek olyan ambíciói és tervei lennének a jövőre nézve, mint az Astonnak. Ugyanakkor el is kell érni ezeket a célokat, és eredményeket kell felmutatni. Ez a csapat két évvel ezelőtt eléggé új volt. Nagyjából megduplázódott a gyárban dolgozó emberek száma. Egy korábbi Jordan-épületben voltak, most pedig egy szuper modern gyárban dolgoznak.”

Newey utódja bebizonyítaná, hogy a Red Bull meglesz a tervezőzseni nélkül is

Forrás :