fbpx

Helmut Marko: Furcsa, hogy Hamilton viszont nem kapott büntetést

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko kritizálta azt a döntést, hogy Sergio Pérez háromhelyes rajtbüntetést kapott a közelgő F1-es Spanyol Nagydíjra.

Ezt azért kapja, mert az előző Kanadai Nagydíjon történt balesete után visszavezette sérült Red Bullját a boxba. A rajtbüntetés mellett a Red Bull 25 000 eurós büntetést is kapott, miután beismerték, hogy ők mondták a versenyzőnek, hogy saját „lábán” térjen vissza a boxba, hogy ne kelljen miatta a Safety Cart bevetini, amikor csapattársa, Max Verstappen az élen áll. A büntetés végül azért lett kiosztva, mert az autója sérülten, nem biztonságos állapotban ment körbe a pályán, útban a boxba.

Ennek apropóján Marko felidézte, hogy Lewis Hamilton a 2020-as Brit Nagydíjon egy késői defektet követően három keréken ért be a célba és nyert, ám ő büntetlen maradt annak idején.

„Három hellyel hátrébb kerül Pérez a spanyol rajtrácson, mert a sérült autóját behozta a boxba ahelyett, hogy félreállt volna Montrealban” – mondta a 82 éves osztrák a Speedweeknek.

„Szerintem ez túl kemény büntetés, mert egy olyan versenyen, ahol változó körülmények uralkodnak, vissza kell hozni az autót, főleg, ha nem egyértelmű azonnal, hogy milyen a sérülés.”

„Pérez visszapillantó tükrei piszkosak voltak, és nem látta, hogy néz ki a hátulja (az autónak). Mi viszont az adatokból láthattuk, hogy a felfüggesztés rendben van.”

„Természetes (hogy ilyenkor) megpróbáljuk visszahozni az autót, hogy ideális esetben újra képesek legyünk a pontokért harcolni. A versenybírók ekkor jelentették be, hogy autójának egyes részei leszakadtak.”

„Emlékszem, Lewis Hamilton egyszer három keréken haladt át a célvonalon Silverstone-ban, és nyert. Furcsa, hogy akkor nem volt büntetés.”

Pérez büntetést kapott a Spanyol Nagydíjra

Forrás :